Φτάσαμε στο όριο προσδόκιμου ζωής; Ερευνητές λένε "όχι"
Καθώς η τεχνολογία προοδεύει, οι προοπτικές για αύξηση του ορίου ηλικίας του ανθρώπου φαίνονται παντού. Αλλά υπάρχει όριο στο πόσο ζούμε; Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι «όχι». Επιπλέον, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μετά την ηλικία των 105 ο κίνδυνος θανάτου κάθε χρόνο παραμένει ίδιος.
Το 1825 ο βρετανός Benjamin Gompertz υποστήριξε ότι ο κίνδυνος θανάτου αυξάνεται σημαντικά με την ηλικία, οπότε κάποιος σε ηλικία 70 χρονών θα έχει πολύ υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνει από κάποιον που είναι 30 χρονών.
Από τότε, έχουν υποστηρίξει ότι, ενώ ο κίνδυνος θανάτου πράγματι αυξάνεται, καθώς μεγαλώνουμε, στην πραγματικότητα μειώνεται μετά από κάποια ηλικία. Για παράδειγμα, η πιθανότητα να πεθάνει κανείς διαφέρει μεταξύ ενός 45χρονου και ενός 35χρονου, αλλά είναι όμοιες για κάποιον 100 χρονών και κάποιον άλλον 110 χρονών.
Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία από το 2009 μέχρι το 2015 αναφορικά με τα ποσοστά επιβίωσης περισσότερων από 3.800 Ιταλών, όλων μεγαλύτερων των 105 ετών.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι ο κίνδυνος θανάτου σε κάθε ηλικία πράγματι αυξάνεται σημαντικά, μέχρι να φτάσει κάποιος τα 80 χρόνια, και στη συνέχεια αρχίζει να μειώνεται, φτάνοντας τελικά σε ένα σημείο σταθερότητας μετά τα 105 χρόνια. Σε αυτό το σημείο, ο κίνδυνος να πεθάνει κανείς παραμένει ο ίδιος, είτε είναι 105, είτε 110, είτε 112 χρονών κτλ. «Πέρα από τα 105, είτε θα ζήσεις την επόμενη χρονιά είτε όχι είναι σαν να ρίχνεις κέρμα… Είναι περίπου 50-50», ανέφερε ο Kenneth Wachter, ομότιμος καθηγητής δημογραφίας και στατιστικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.
Για να βεβαιωθούν ότι τα στοιχεία είναι σωστά, οι επιστήμονες συγκέντρωσαν πιστοποιητικά γέννησης υπερηλίκων ή εκείνων που έχουν πεθάνει τα τελευταία 110 χρόνια και είναι περισσότερο προβληματικοί ως προς την αναφορά της σωστής ηλικίας.
Οι ερευνητές επεσήμαναν έναν περιορισμό: τα στοιχεία αφορούσαν περισσότερο γυναίκες. Μόνο 463 από όσους μελετήθηκαν ήταν άνδρες. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι «οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες», ανέφερε ο Wachter.
Επίσης οι ερευνητές βρήκαν ότι το όριο της σταθερότητας ήταν ελαφρώς χαμηλότερο για ανθρώπους που γεννήθηκαν πιο πρόσφατα. Με άλλα λόγια, είχαν ελαφρώς χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν στα 105 και μετά.
Πηγή: LiveScience/New York Times