Κι όμως, τα smarthphone μάς επηρεάζουν περισσότερο από όσο νομίζαμε
Τα smartphone φανερώνονται τελικά ότι είναι οι συσκευές με καταλυτική επίδραση στη ζωή μας. Αυτό συμβαίνει τόσο σε κοινωνικό όσο και σε βιολογικό επίπεδο. Ή, όπως επισημαίνει ο Nicholas Carr, ένας από τους ερευνητές που έχουν μελετήσει την επίδραση των smartphone στη ζωή μας: «Νομίζω πως πλέον ξέρουμε αρκετά για να ανησυχήσουμε σοβαρά σχετικά με το πώς αυτές οι πολύ, πολύ ισχυρές και δελεαστικές συσκευές επηρεάζουν σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής μας».
Ο Samuel Veissiere και ο Nicholas Carr συγκαταλέγονται μεταξύ των ερευνητών και δημόσιων προσώπων που προσπαθούν να μας αφυπνίσουν όχι μόνο για τις γνωστές επιπτώσεις των smartphones, αλλά και για τις λιγότερο αισθητές επιδράσεις τους, για τις οποίες ορισμένοι φοβούνται ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν βαθιές αλλαγές στον εγκέφαλο αλλά και στην κοινωνία.
Τα αρχικά στοιχεία από μια μελέτη των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, κόστους 300 εκατομμύριων δολαρίων, μας παρέχουν αποδείξεις ότι ο εγκέφαλος του παιδιού μπορεί να αναπτυχθεί διαφορετικά, εξαιτίας της έντονης χρήσης ψηφιακών συσκευών. Όσον αφορά τους ενήλικες, ακόμα και αυτών ο εγκέφαλος είναι ευάλωτος σε νοητικές αλλαγές. Οι μελέτες δείχνουν ότι όσο περισσότερο δεμένοι είμαστε με τις συσκευές μας, τόσο πιο δύσκολο είναι να σκεφτούμε βαθιά, με προσοχή και εννοιολογικά.
Τα smartphone φαίνεται να μας ασκούν επίδραση, ακόμα και όταν δεν τα χρησιμοποιούμε. Σύμφωνα με μελέτες, η απλή παρουσία μιας τέτοιας συσκευής φαίνεται πως μειώνει την ποιότητα των συζητήσεων, ενώ, ακόμα και όταν είναι κλειστή, μειώνει τις επιδόσεις σε τεστ βραχείας μνήμης και επίλυσης προβλημάτων.
«Η επίδραση είναι μεγαλύτερη για εκείνους που εξαρτώνται περισσότερο από το τηλέφωνό τους», σημειώνει ο Adrian Ward, ειδικός στην τεχνολογία και τη νόηση, από το Πανεπιστήμιο του Τέξας. «Όσο περισσότερο της δίνεις έλεγχο πάνω σε διάφορα πράγματα, όπως κοινωνικές σχέσεις, ειδήσεις, εργασία κτλ., τόσο περισσότερο ελκύεσαι από αυτήν τη συσκευή». Το να προσπαθήσεις να αντισταθείς σε αυτή την έλξη συνεπάγεται κατανάλωση γνωσιακών αποθεμάτων.
Πιο εντυπωσιακό είναι το συμπέρασμα άλλης έρευνας, σύμφωνα με το οποίο τα smartphone ενδέχεται να εμποδίσουν κάποιον από το να προσφέρει βοήθεια σε ξένους, να μειώσει το ποσοστό του χαμόγελου που προσφέρουμε σε άγνωστα πρόσωπα σε μια αίθουσα αναμονής, αλλά και να μειώσει το επίπεδο εμπιστοσύνης μας σε ξένους, γείτονες και ανθρώπους άλλων θρησκειών ή εθνοτήτων.
Επιπλέον, η χρήση του smartphone συνδέεται με τη μείωση των κοινωνικών δεξιοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της αδυναμίας να «διαβάσουμε» τα συναισθήματα του άλλου ή να ξεκινήσουμε μια συζήτηση. Ο λόγος είναι ότι χρειάζεται χρόνος για να αναπτυχθούν αυτές οι δεξιότητες, όπως αναφέρει η Jean Twenge, καθηγήτρια ψυχολογίας στο San Diego State University.
Μάλιστα η Twenge έχει παρατηρήσει ότι, από την εποχή που τα smartphone διαδόθηκαν πολύ έχει υπάρξει απίστευτη αύξηση των ποσοστών προβλημάτων νοητικής υγείας μεταξύ εφήβων και νέων, χωρίς όμως να υπάρχει απόλυτη σύνδεση μεταξύ των δύο.
Ο Carr αναφέρει ότι με την εμφάνιση των κοινωνικών δικτύων και των smartphone αυτό που αναζητούμε είναι πληροφορίες που θα ενισχύσουν την άποψή μας, χωρίς να χρειάζεται να τις επιβεβαιώσουμε, αφού μας προσφέρονται αμέσως αυτές που μας ελκύουν.
«Ξεκάθαρα αυτό συμβάλλει στην πόλωση της κοινωνίας και στο να γίνονται οι άνθρωπο όλο και πιο ακραίοι στις απόψεις τους. Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να κατηγορήσουμε την τεχνολογία για αυτό, αλλά σίγουρα ενισχύει τη συνέπεια των αρνητικών τάσεων που διαμορφώνουν την κοινωνία σε αρκετά βαθύ επίπεδο», αναφέρει επιπλέον ο Carr.
Πηγή: nbcnews