Galileo Project: Αναζήτηση ιχνών εξωγήινης τεχνολογίας
Ομάδα επιστημόνων θα αρχίσει ένα νέο διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα, υπό την ηγεσία του Harvard University, για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής μέσω αναζήτησης τεχνολογιών που μπορεί να άφησαν πίσω τους εξωγήινοι.
Του Galileo Project ηγείται ο Άβι Λεμπ, καθηγητής αστρονομίας του Harvard και συνιδρυτής του προγράμματος μαζί με τον Φρανκ Λάουκιεν, διευθύνοντα σύμβουλο της Bruker Corporation (επίσης στη Μασαχουσέτη).
Σε σχετική ανακοίνωση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον διάσημο πλέον αντικείμενο Ουμουαμούα, διαστρικής προέλευσης, που προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον το 2017 λόγω των περίεργων χαρακτηριστικών του, οι οποίες προκάλεσαν πολύ σοβαρές συζητήσεις για το ενδεχόμενο να πρόκειται για κάποιου είδους εξωγήινο σκάφος ή τεχνολογικό αντικείμενο γενικότερα. Παράλληλα, γίνεται λόγος για την πρόσφατη αναφορά της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με τα UAP (Unidentified Aerial Phenomena, τα γνωστά σε όλους ΑΤΙΑ ή UFO), τονίζοντας πως πλέον η επιστημονική κοινότητα πρέπει να κινηθεί με αποφασιστικότητα για τη συστηματική, επιστημονική και με πλήρη διαφάνεια αναζήτηση πιθανών ιχνών εξωγήινου τεχνολογικού εξοπλισμού. «Οι επιπτώσεις από οποιαδήποτε ανακάλυψη εξωγήινης τεχνολογίας στην επιστήμη και σε ολόκληρο τον κόσμο μας θα ήταν γιγαντιαία» σημειώνεται σχετικά.
«Δεδομένης της πρόσφατης ανακαλυφθείσας αφθονίας συστημάτων Γης- Ήλιου, το Galileo Project αφιερώνεται στην πρόταση πως οι άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να αγνοούν την πιθανή ύπαρξη εξωγήινων τεχνολογικών αντικειμένων και ότι η επιστήμη δεν θα έπρεπε δογματικά να απορρίπτει πιθανές εξωγήινες εξηγήσεις λόγω κοινωνικού στίγματος ή πολιτισμικών προτιμήσεων, παραγόντων που δεν είναι εποικοδομητικοί ως προς την επιστημονική μέθοδο μη προκατειλημμένων, εμπειρικών ερευνών. Πρέπει τώρα να ‘τολμήσουμε να κοιτάξουμε μέσα από νέα τηλεσκόπια’, κυριολεκτικά και μεταφορικά» τονίζεται.
Όπως υπογραμμίζεται σε δημοσίευμα του Guardian, το Galileo Project θα αναζητήσει φυσικά αντικείμενα τεχνολογίας πιθανής εξωγήινης προέλευσης, γνωστά και ως «technosignatures». Οι τρεις «πυλώνες» του θα είναι η απόκτηση και μελέτη εικόνων υψηλής ανάλυσης από UAP για να διαπιστωθεί η φύση τους, οι έρευνες πάνω σε αντικείμενα σαν το Ουμουαμούα και η αναζήτηση πιθανών δορυφόρων από εξωγήινους τεχνολογικούς πολιτισμούς (ETC- Extraterrestrial Technological Civilizations).
Επί της παρούσης η ομάδα επιλέγει όργανα που σκοπεύει να αγοράσει και σκοπεύει να στήσει δεκάδες τηλεσκόπια ανά τον κόσμο. «Σχεδιάζουμε να έχουμε κάποια ενδιαφέροντα αποτελέσματα το επερχόμενο έτος, ελπίζουμε» είπε σχετικά ο Λεμπ.
Πηγή: naftemporiki