Αρχαίο DNA δείχνει ότι οι αρχαίοι Ελληνες χρησιμοποιούσαν μισθοφόρους
Σύμφωνα με έρευνα από διεθνή διεπιστημονική ομάδα γενετιστών και άλλων επιστημόνων, οι αρχαίοι Έλληνες, τουλάχιστον στη Μεγάλη Ελλάδα, χρησιμοποιούσαν στον στρατό τους κατά καιρούς μισθοφόρους από πολύ μακρινά μέρη. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν μετά από ανάλυση αρχαίου DNA ανθρώπων από τις ελληνικές αποικίες στη Σικελία.
Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) των ΗΠΑ, από ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον διακεκριμένο ερευνητή Ντέηβιντ Ράιχ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Στη έρευνα συμμετείχαν και Έλληνες επιστήμονες, μεταξύ των οποίων ο συνεργάτης του Ράιχ Ιωσήφ Λαζαρίδης και ο καθηγητής Ιωάννης Σταματογιαννόπουλος του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον.
Η έρευνα περιελάμβανε την ανάλυση γονιδιωμάτων 54 σκελετών ανθρώπων που βρέθηκαν, μερικοί μαζί με τα όπλα τους, σε μαζικούς τάφους στις νεκροπόλεις της Ιμέρας και πέριξ αυτής. Σε αυτούς ανήκαν και στρατιώτες του 5ου π.Χ. αιώνα ηλικίας 18-50 ετών που είχαν πολεμήσει στον στρατό της ελληνικής βόρειας σικελικής αποικίας της Ιμέρας (στη νικηφόρα για τους Έλληνες καθοριστική μάχη του 480 π.Χ. κατά των Καρχηδονίων και των ντόπιων συμμάχων τους), όπως και πολίτες κάτοικοι της περιοχής και κοντινών οικισμών με γηγενείς πληθυσμούς. Επίσης, για λόγους σύγκρισης, αναλύθηκαν τα γονιδιώματα 96 σύγχρονων ανθρώπων από την Ιταλία, την ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη.
Η έρευνα αποκάλυψε τη σημαντική παρουσία στη μάχη της Ιμέρας μισθοφόρων από τη βόρεια και κεντρική Ευρώπη (ακόμη και από την ανατολική Βαλτική κοντά στη σημερινή Λιθουανία), τις Στέπες και τον Καύκασο. Όλοι αυτοί πολέμησαν για τους Έλληνες και πιθανότατα βοήθησαν να γείρει η πλάστιγγα της μάχης υπέρ τους.
Η σημασία της ανακάλυψης αυτής είναι ιδιαίτερα σημαντική αν λάβουμε υπόψη ότι, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, αναφορές για την παρουσία τέτοιων μακρινών μισθοφόρων ήδη από τις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. απουσιάζουν από τα ιστορικά κείμενα και το ζήτημα έχει μέχρι σήμερα υποτιμηθεί από τους ιστορικούς και αρχαιολόγους.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα συμπληρώνουν την εικόνα από τα αρχαιολογικά και ιστορικά στοιχεία, καθώς δείχνουν ότι οι μισθοφόροι στους ελληνικούς στρατούς της κλασσικής περιόδου αποτελούσαν όργανο πολιτισμικής αλλαγής και μέσο μεταφοράς γονιδίων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Πηγή: Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ