Μετανάστες του κλίματος
Η κλιματική μετανάστευση θα αποτελέσει αναπόφευκτα μία από τις σημαντικότερες προεκτάσεις της κλιματικής κρίσης στον πλανήτη, πυροδοτώντας αλυσιδωτές επιπτώσεις λόγω των μαζικών μετακινήσεων πληθυσμών.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, κατά μέσο όρο 21,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί βίαια κάθε χρόνο από το 2008 εξαιτίας κινδύνων που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες. Το γεγονός αυτό φαίνεται να δείχνει ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια κλιματική μετανάστευση, αν και δεν είναι κάτι που θα προκύψει στο άμεσο μέλλον, όπως τονίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διεθνής σύμβουλος κυβερνήσεων κρατών και πόλεων για την υγεία και τη βιωσιμότητα, πρώην διευθυντής Πολιτικής και Διακυβέρνησης για την Υγεία και την Ευεξία (Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας), καθηγητής, Δρ. Άγις Δ. Τσουρός.
Μελετώντας διεξοδικά τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης ο κ. Τσουρός επισημαίνει ότι η κλιματική αλλαγή προκαλεί ανισορροπίες, οι οποίες είναι πιθανό να αποτελέσουν πηγή για νέες επιδημίες και πανδημίες σε πολύ μεγαλύτερη συχνότητα.
Επιπλέον, ο κ. Τσουρός αναφέρει ότι η απειλή της κλιματικής κρίσης έχει οικονομικοκοινωνικές διαστάσεις, αλλά και αποτελεί παράγοντα μεγάλης ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Όπως επισημαίνει ο κ. Τσουρός, «Οι άνθρωποι που ζουν στη φτώχεια, οι άνθρωποι που μπορεί να είναι περιθωριοποιημένοι, οι κοινωνικά ευάλωτοι εκτίθενται σε πολλαπλούς κινδύνους».
Τέλος, η κλιματική αλλαγή επηρεάζει και τα ίδια τα πρόσωπα, δηλαδή την ψυχική υγεία όλων και ιδιαίτερα των νέων. Όπως υπογραμμίζει ο κ. Τσουρός, μια φυσική καταστροφή συνιστά πηγή τεράστιου άγχους, είναι μια μεγάλη απειλή για την ψυχική υγεία. Αυτό σημαίνει ότι θα ζει κανείς με ένα μόνιμο άγχος που θα δημιουργείται από την απειλή της κλιματικής αλλαγής και συνεχίζει λέγοντας: «Αυτές οι απειλές δεν είναι ακριβώς αόρατες αλλά έχουν κάτι το αναπάντεχο. Σε κρατάει σε μία αβέβαιη εγρήγορση ακόμα και το πώς σκέφτεσαι το αύριο και το μεθαύριο της ζωής σου».
Ο μετριασμός των επιπτώσεων μπορεί να επιτευχθεί αφενός διαμορφώνοντας ανθεκτικές κοινωνίες, αφετέρου με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη δημόσια υγεία.
Πηγή: ertnews.gr / ΑΠΕ-ΜΠΕ