Αυτή ίσως να είναι η αρχαιότερη πυραμίδα στον κόσμο
Η αρχαιότερη πυραμίδα του κόσμου δεν βρίσκεται στην Αίγυπτο, όπως ενδεχομένως θα περίμενε κανείς. Βρίσκεται μέσα σε έναν λόφο στην Ινδονησία. Η τοποθεσία, όπου βρίσκεται, ονομάζεται Gunung Padang (Βουνό της διαφώτισης) και είναι ένας λόφος με αρχαίες δομές πέτρας και βρίσκεται στο νησί της Δυτικής Τζάβα, ενώ θεωρείται ιερή από τους ντόπιους.
Οι αρχαιολόγοι που έχουν ξεκινήσει να ερευνούν την τοποθεσία αναφέρουν πως πρόκειται για ένα «εκπληκτικό παράδειγμα ανθρώπινης εφευρετικότητας». Η πυραμίδα φαίνεται πως έχει χτιστεί πάνω σε ένα ανενεργό ηφαίστειο πριν την έλευση του πολιτισμού όπως τον ξέρουμε, ακόμα και πριν από την έλευση των αγροτικών κοινοτήτων. Οι επιστήμονες θεωρούν πως ένας αρχαίος πολιτισμός διαμόρφωσε πριν χιλιάδες χρόνια σε πυραμίδα το φυσικό λόφο που σχημάτισε η λάβα.
Οι πρώτες μετρήσεις ραδιοχρονολόγησης δείχνουν πως η κατασκευή ξεκίνησε κατά την τελευταία εποχή των παγετώνων, τουλάχιστον πριν 16.000 χρόνια και έως 27.000 χρόνια πριν. Αξίζει να σημειωθεί πως το Gobekli Tepe στην Τουρκία, το οποίο θεωρείται η παλαιότερη μεγαλιθική κατασκευή στον κόσμο, έχει ηλικία 11.000 ετών.
Οι αναλύσεις δείχνουν πως το Gunung Padang κατασκευάστηκε σε στάδια, με περίτεχνο τρόπο και το βαθύτερο σημείο του βρίσκεται στα 30 μέτρα. Η κατασκευή υπολογίζεται πως ξεκίνησε το 25.000 με 14.000 π.Χ. και έπειτα εγκαταλείφθηκε για χιλιάδες χρόνια. Ξεκίνησε ξανά το 7.900 με 6.100 π.Χ., επεκτείνοντας τον πυρήνα με διάφορες πέτρινες στήλες, ενώ συμπληρωματικές εργασίες συνεχίστηκαν το 5.500 π.Χ. Οι τελευταίοι αρχιτέκτονες της πυραμίδας ήρθαν το 2.000 π.Χ., προσθέτοντας τα τελευταία κομμάτια στην κορυφή του λόφου και αυτό είναι που βλέπουμε σήμερα, τεράστιες στήλες πέτρας.
Οι δημιουργοί της Μονάδας 3 και 2 στο Gunung Padang πρέπει να είχαν εκπληκτικές δυνατότητες τοιχοποιίας, οι οποίες δε συμβαδίζουν με τις παραδοσιακές κουλτούρες κυνηγών-συλλεκτών. Δεδομένης της μακράς και συνεχούς παρουσίας ανθρώπων στο Gunung Padang, είναι λογικό να υποθέσουμε πως αυτή η τοποθεσία ήταν μεγάλης σημασίας, προσελκύοντας διαρκώς τους αρχαίους να την κατοικήσουν και να την τροποποιήσουν.
Επιστήμονες, χρησιμοποιώντας σεισμικά κύματα εντόπισαν κρυμμένους θαλάμους στο εσωτερικό της πυραμίδας, μερικοί από τους οποίους έχουν μήκος 15 μέτρων και ύψος 10 μέτρων. Οι αρχαιολόγοι θέλουν να τρυπήσουν το εξωτερικό του λόφου και να εισάγουν μία κάμερα για να καταγράψει αυτούς τους θαλάμους.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Archaelogical Prospection.
Πηγή: anaskafi.blogspot.com / Unboxholics