O COVID-19, Ο ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Ελλάδα εμφανίζει μία από τις υψηλότερες εξαρτήσεις από τον τουρισμό παγκοσμίως, καθώς σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 4 Μαρτίου 2020 (OECD Tourism Trends & Policies 2020), η Ελλάδα είναι η 6η πιο εξαρτημένη οικονομία όσον αφορά στη συνεισφορά στο ΑΕΠ και η 4η πιο εξαρτημένη οικονομία όσον αφορά στη συνεισφορά στην απασχόληση μεταξύ των 35 κρατών-μελών που παρακολουθεί γι’ αυτόν τον κλάδο ο οργανισμός.
Με βάση στοιχεία του 2018 ο τουρισμός συνέβαλε άμεσα στη δημιουργία του 11,7% του ΑΕΠ της Ελλάδος, ενώ συνολικά (άμεσα και έμμεσα) ο τουρισμός το 2018 συνέβαλε από 25,7% (47,4 δισ. ευρώ) έως 30,9% (57,1 δισ. ευρώ) στη δημιουργία του ΑΕΠ (ΙΝΣΕΤΕ 2019 - Η συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία το 2018).
Μάλιστα, η οικονομία τριών νησιωτικών περιφερειών εξαρτάται σε εξαιρετικά σημαντικό βαθμό από τον τουρισμό, αφού η συνεισφορά του τομέα στο περιφερειακό ΑΕΠ ανέρχεται σε 47,2% στην Κρήτη, σε 71,2% στα Ιόνια Νησιά και σε 97,1% στο Νότιο Αιγαίο. Οι εν λόγω περιφέρειες έχουν από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία.
Η πολύ υψηλή αυτή εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τον τουριστικό κλάδο, κάνει εμφανώς της ελληνική οικονομία ιδιαίτερα ευάλωτη απέναντι σε οποιαδήποτε δυσμενή συγκυρία ενδεχομένως επηρεάσει την τουριστική δραστηριότητα.
Μια τέτοια συγκυρία είναι αναμφισβήτητα η εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19. Μια από τις σημαντικότερες οικονομικές επιδράσεις της εμφάνισης του Covid-19 στην ελληνική οικονομία είναι το γεγονός ότι οι διεθνείς ταξιδιωτικές εισπράξεις για την ελληνική οικονομία αναμένεται να μειωθούν ως αποτέλεσμα του φόβου των ταξιδιωτών, αλλά και των αυστηρών πολιτικών που εφαρμόζονται από τις διάφορες χώρες για τη μη εξάπλωση του φαινομένου.
Παρακάτω παρουσιάζεται ποια θα ήταν η επίδραση μιας μείωσης των τουριστικών εισπράξεων κατά 1 δισ. ευρώ για το ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιείται το Global Economic Model που προσφέρει η Oxford Economics.
Από την άσκηση αυτή προκύπτει ότι για κάθε 1 δισ. ευρώ απώλειας διεθνών ταξιδιωτικών εισπράξεων, προκαλείται:
- Μείωση του ΑΕΠ της οικονομίας κατά περίπου 0,784 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μείωση της τάξης του 0,39%.
- Μείωση της απασχόλησης στην οικονομία κατά περίπου 5.851 απασχολούμενους. Πρόκειται για μείωση της τάξης του 0,15%.
- Μείωση του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών κατά περίπου 0,550 δισ. ευρώ.
Πέρα από τις σοβαρότατες επιδράσεις στην κοινωνία και τις συνήθειες των Ελλήνων, οι οικονομικές επιδράσεις του κορωνοϊού Covid-19 στην ελληνική οικονομία δεν θα πρέπει να αναμένονται μικρές, αν και εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερες σε σχέση με αυτές άλλες χωρών. Ας ελπίσουμε ότι η αποτελεσματικότητα και ο χρόνος εφαρμογής των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού Covid-19 στην Ελλάδα θα οδηγήσουν σε χαμηλές επιπτώσεις. Ήδη φαίνεται -αν και είναι ακόμα αρχή- τα μέτρα να είναι σε σημαντικό βαθμό αποτελεσματικά.
* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.
Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE
Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο
ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.
Πρόγραμμα Crowdfunding
Εξειδικευμένη γνώση με το κύρος του Πανεπιστημίου Αθηνών
E-Learning Προγράμματα
Σχετικά άρθρα
- 1 από 124
- ›
Συνεντεύξεις
Συνεντεύξεις: |