Οι ημέρες στη Γη μεγαλώνουν
Σύμφωνα με τα ατομικά ρολόγια ακριβείας και τις αστρονομικές παρατηρήσεις, η διάρκεια της μέρας στον πλανήτη μας ξαφνικά φαίνεται να γίνεται μεγαλύτερη, κάτι που προκαλεί προβληματισμό στους επιστήμονες, αφού δεν είναι ακόμη βέβαιοι γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Αν και η αύξηση αυτή συμβαίνει κατά κλάσματα του δευτερολέπτου, μπορεί στο μέλλον να έχει διάφορες συνέπειες στην τήρηση του χρόνου, π.χ. στο GPS.
Τις τελευταίες δεκαετίες η περιστροφή της Γης γύρω από τον άξονά της είχε επιταχυνθεί, κάτι που έκανε τις μέρες μικρότερες σε διάρκεια. Ως εκ τούτου τον Ιούνιο καταγράφηκε ρεκόρ μικρότερης μέρας κατά τον τελευταίο μισό αιώνα.
Από το 2020 φαίνεται να έχει αρχίσει η σταδιακή επιβράδυνση του άξονα του πλανήτη, οπότε υπάρχει ξανά η τάση να μεγαλώσουν οι μέρες, για λόγους που προς το παρόν παραμένουν μυστήριο.
Η αιτία γι’ αυτό – στο μέτρο που όντως συμβαίνει – είναι ασαφής. Πιθανώς οφείλεται σε αλλαγές στα καιρικά συστήματα, στην αυξανόμενη τήξη των πάγων λόγω κλιματικής αλλαγής, σε φυσικές καταστροφές όπως η τεράστια έκρηξη του ηφαιστείου στην Τόνγκα τον Ιανουάριο φέτος κ.α. Το φαινόμενο μπορεί να αποδειχθεί παροδικό, κάτι που μένει να φανεί στο μέλλον.
Αν τελικά επιβεβαιωθεί ότι οι μέρες στη Γη γίνονται ξανά μεγαλύτερης διάρκειας, θα πρέπει ίσως, σύμφωνα με τους Ματ Κινγκ και Κρίστοφερ Γουότσον του αυστραλιανού Πανεπιστημίου της Τασμανίας, κάποια στιγμή να ενσωματωθεί στα συστήματα τήρησης του χρόνου ένα «αρνητικό εμβόλιμο δευτερόλεπτο», κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί και το οποίο πάντως θεωρείται ελάχιστα πιθανό προς το παρόν. Ας αναλογιστούμε απλώς ότι τελευταία όλοι έχουμε λίγα έξτρα χιλιοστά του δευτερολέπτου κάθε μέρα…
Πηγή: in.gr / ΑΠΕ-ΜΠΕ