Στις 27 Μαρτίου 2024 ο Daniel Kahneman έφυγε από τη ζωή. Ο Kahneman υπήρξε εξέχων μελετητής στους τομείς της γνωστικής ψυχολογίας και των οικονομικών. Μελέτησε την ανθρώπινη συμπεριφορά, εστιάζοντας στους παράγοντες που οδηγούν στη λήψη ανορθολογικών αποφάσεων. Το 2002 του απονεμήθηκε το Νομπέλ Οικονομικών Επιστημών.
Ορισμένα από τα διδάγματά του για τη λήψη αποτελεσματικότερων αποφάσεων είναι τα ακόλουθα[1]:
Περισσότερα
Λόγος πολύς, και σωστά, γίνεται τελευταία για την αλλαγή των προγραμμάτων εκπαίδευσης σε όλες τα βαθμίδες. Η παρέμβασή μου ίσως φανεί ουτοπική, ίσως όμως και χρήσιμη, εφόσον επιχειρούμε έναν εκσυγχρονισμό. Στις αλγεινές συνθήκες που βιώνουμε λόγω των κλιματολογικών αλλαγών και των αλλόκοτων ιών που μας ταλανίζουν, θα πρέπει να μας απασχολήσει, πιστεύω, και η ψυχική υγεία των πολιτών.
Περισσότερα
Τα ψυχικά τραύματα που έπονται αρνητικών γεγονότων ζωής και οι απώλειες αγαπημένων προσώπων αποτελούν καταστάσεις με τις οποίες πρέπει να συνδιαλλαγούν οι ενήλικες αλλά και τα παιδιά. Η διαταραχή μετατραυματικού στρες, οι συνέπειες του διαζυγίου στη ζωή του παιδιού και η σχέση του παιδιού με το θάνατο είναι σημαντικά θέματα που οφείλουν να αντιμετωπισθούν έγκαιρα γιατί μπορεί να καθορίσουν την αναπτυξιακή πορεία του παιδιού.
Διαταραχή μετατραυματικού στρες (ΔΜΤΣ)
Περισσότερα
Το αντικείμενο έρευνας της ψυχολογίας είναι τόσο ασαφές, απροσδιόριστο και μη επιδεχόμενο καμία απολύτως εμπειρική ψηλάφηση, που δικαιολογούνται όλοι αυτοί οι εκατοντάδες αντιφατικοί κι αλληλοσυγκρουόμενοι «ορισμοί» και τάχα περιγραφές, που του έχουν δοθεί απ’ την προϊστορία μέχρι σήμερα. Γιατί η ψυχή δεν μπορεί ούτε να σκιαγραφηθεί ούτε και να προσδιοριστεί με συνέπεια και ακρίβεια.
Περισσότερα
Η Ελλάδα διανύει τον ένατο ουσιαστικά χρόνο οικονομικής ύφεσης και, δυστυχώς, ακόμη δεν έχουμε κατορθώσει, συνολικά ως ελληνική κοινωνία, να εξέλθουμε της κρίσης. Έχουμε να κάνουμε με μία, ολοένα αυξούμενη σε ένταση, κοινωνική, πολιτική, πολιτιστική και ψυχολογική κρίση, που ταλανίζει συνολικά την Ελλάδα και τους κατοίκους της. Επειδή όμως, ειδικά στις μέρες μας, δεν ωφελούν οι θεωρητικολογίες και τα ευχολόγια, μπορούμε να αναδείξουμε έναν πολύ απλό τρόπο για να αρχίσουμε ξανά να πιστεύουμε σε εμάς και στη δυνατότητά μας να φανούμε δημιουργικοί: τη δημιουργική γραφή.
Περισσότερα
Τα θέματα του εκφοβισμού, της παρενόχλησης ή της όποιας μορφής τρομοκράτησης/βίας στο εργασιακό περιβάλλον, αν και φαινόμενα που προϋπήρχαν, κατά τα τελευταία έτη έχουν λάβει ανησυχητικές διαστάσεις στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα. Ο εντοπισμός τους συχνά αποδεικνύεται δυσχερής και το πραγματικό τους μέγεθος παραμένει ακόμη εν πολλοίς άγνωστο. Διεθνώς, οι όροι bullying, mobbing και moral harassment στο χώρο εργασίας αναφέρονται στην με όποιο τρόπο (πράξεις, λόγια κ.ά.) σκόπιμη και επαναλαμβανόμενη ψυχoσυναισθηματική και ενίοτε σωματική κακοποίηση των εργαζόμενων.
Περισσότερα
Δεν θα ήταν υπερβολή, εάν υποστηριχθεί, ότι μια από τις βασικές συνέπειες των σύγχρονων απαιτητικών εργασιακών συνθηκών αποτελεί το γενικευμένο πλέον και υπό διαφορετικές μορφές εκδηλούμενο εργασιακό στρες που στην κυριολεξία ταλανίζει και εν τέλει αποδιοργανώνει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το σύνολο σχεδόν του ανθρώπινου δυναμικού σε οργανισμούς και επιχειρήσεις.
Περισσότερα
Η παιδική κατάθλιψη άργησε να αναγνωριστεί σαν αυτόνομη κλινική οντότητα. Υπήρξε μία έντονη διαμάχη κατά πόσο ήταν αναπτυξιακά συμβατό για τα παιδιά να παρουσιάζουν κατάθλιψη. Οι αντιστάσεις είχαν βάση την κοινή παραδοχή ότι η παιδική ηλικία είναι η πιο χαρούμενη και ευχάριστη περίοδος της ανθρώπινης ζωής.
Περισσότερα
Πέραν όλων των άλλων αγωνιών και ψυχοπιεστικών καταστάσεων τις οποίες θεωρείται βέβαιο ότι βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος και ιδιαίτερα εκείνος, ο οποίος διαβιοί σε κοινωνικά πλαίσια που μαστίζονται από έντονη κοινωνικο-οικονομική κρίση, δεν θα πρέπει να παραθεωρείται και η σημασία του υπαρξιακού άγχους ως ιδιαίτερου ψυχικού γεγονότος με πολύπλευρες επιδράσεις στην ψυχοσωματική ισορροπία.
Περισσότερα
Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., οι χώρες που θα αναλάβουν αποφασιστικές δράσεις σχετικά με το αλκοόλ θα έχουν σημαντικά οφέλη όσον αφορά στη δημόσια υγεία, στην ποιότητα ζωής του πληθυσμού, στην παραγωγικότητα και στην εξοικονόμηση πόρων στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης.
Περισσότερα