ΔΕΘ ΚΑΙ ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΔΕΘ ΚΑΙ ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Η αδυναμία του ελληνικού χρηματιστηρίου να απομακρυνθεί από τη ζώνη διακύμανσης, στην οποία έχει εγκλωβιστεί μετά το σοκ του brexit, είναι εμφανής.

Η διαρκής παλινδρόμηση, μεταξύ 530-570 μονάδων με τζίρους κατά μέσο όρο στα 20-25 εκ. ευρώ, έχει κάνει την αγορά δυσλειτουργική για το μεγαλύτερο μέρος των εμπλεκόμενων και η διστακτικότητα για οποιαδήποτε σοβαρή επενδυτική κίνηση είναι μεγάλη.

Ο φόβος ότι πάρα την ανοδική κίνηση των μεγάλων ξενών αγορών και ειδικά τα συνεχή νέα ιστορικά υψηλά των αμερικανικών, τα οποία το ελληνικό χρηματιστήριο δεν ακολουθεί, το καθιστούν προφανώς υποψήφιο για περαιτέρω πτώση με την πρώτη πολύ πιθανή καθοδική κίνηση των ξενών χρηματιστηρίων.

Πολλοί αναμένουν την ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού, την ερχόμενη εβδομάδα στη ΔΕΘ, για να πάρουν μια πρόγευση της επερχόμενης κυβερνητικής πολιτικής, ενόψει ενός δύσκολου φθινόπωρου με πολλά φλέγοντα θέματα, που περιλαμβάνουν από αποκρατικοποιήσεις κρατικών assets μέχρι πολιτικά ευαίσθητους εργασιακούς νόμους, να περιμένουν λύση.

Η βασική όμως απαίτηση όλων των εμπλεκόμενων, όχι μόνο στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά γενικότερα στην οικονομική ζωή του τόπου κατά το κρίσιμο δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου, είναι η πολιτική σταθερότητα να εμπεδωθεί έμπρακτα με σύντομες συνομιλίες με τους θεσμούς, οι οποίες θα οδηγήσουν σε θετικό κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης χωρίς τις γνώστες μακρόσυρτες διαπραγματεύσεις, που τόσο έχουν τραυματίσει την πραγματική οικονομία.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, είναι πιθανό οι ξένοι επενδύτες να εστιάσουν στους δείκτες αποτίμησης των ελληνικών μετοχών, που είναι σαφώς πιο ελκυστικοί από αυτών των μεγάλων ξένων αγορών και να τοποθετηθούν πιο δυναμικά στο ελληνικό χρηματιστήριο.

 

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.