ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟ ΕΝΑ ΤΕΤΑΡΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ;

ZSOLT DARVAS: Ανωτερος Εταιρος του Ινστιτουτου Bruegel των Βρυξελλων, του Ινστιτουτου Οικονομικων της Ουγγρικης Ακαδημιας Επιστημων και του Πανεπιστημιου Corvinus της Βουδαπεστης
ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟ ΕΝΑ ΤΕΤΑΡΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ;

Απαντώντας στο ερώτημα σχετικά με το τέλος των μνημονίων στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της Ημερίδας: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ο Zsolt Darvas διατύπωσε τη θέση πως κάτι τέτοιο είναι ακόμη μακριά, ενώ παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός τέταρτου προγράμματος για την Ελλάδα.

 

Είναι απίθανο η έξοδος από το πρόγραμμα να πραγματοποιηθεί το 2018: Το σημερινό σχέδιο, σύμφωνα με αποφάσεις του Eurogroup, είναι να γίνουν όλες οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, να πραγματοποιηθεί δημοσιονομική προσαρμογή και, ίσως, ένα είδος υποστήριξης (μεγαλύτερες ωριμάνσεις των ομολόγων, μειώσεις επιτοκίων, κ.τ.λ.). Με τη λήξη του προγράμματος, στο τέλος του 2017 ή το 2018 θα υλοποιηθεί μια νέα ανάλυση βιωσιμότητας από τους θεσμούς, οι οποίοι και θα αποφασίσουν τότε τι θα πράξουν. Είναι απίθανο το 2018 να μπορεί η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές, γιατί το δημόσιο χρέος είναι κοντά στο 180% του Α.Ε.Π. Δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς πόση θα είναι η ανακούφιση χρέους για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Στην περίπτωση της Πορτογαλίας το δημόσιο χρέος ανέρχεται σε 130%, οι εξαγωγές ήδη αυξάνονται πάρα πολύ. Οι εταιρείες αξιολογήσεων, θεωρούν ότι η κατάσταση στην Πορτογαλία πάει πολύ καλύτερα και σε δύο χρόνια η χώρα θα μπορεί να δανείζεται στο 3%.

Συνεπώς, είναι πιθανό να προκύψει και τέταρτο πρόγραμμα, ώστε να υπάρχουν μεγαλύτερες λήξεις ωρίμανσης των ομολόγων. Θα υπάρξει και μια αναδιάρθρωση του χρέους, κάτι για το οποίο δεν υπάρχει πολιτική υποστήριξη από κράτη-μέλη. Το τέλος των μνημονίων είναι ακόμα πολύ μακριά.

 

Στιγμιότυπο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Zsolt Darvas.

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.