ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Μετά από ακριβώς ένα μήνα με το ελληνικό χρηματιστήριο κλειστό είναι πιθανή την τρέχουσα εβδομάδα η επανέναρξη των συναλλαγών χωρίς ακόμα να είναι ξεκάθαρο 100% το καθεστώς που θα ισχύσει.

Δυστυχώς, σύμφωνα με την τελευταία ειδησεογραφία η ΕΚΤ έχει αντιρρήσεις όσον αφορά στην επανεκκίνηση των συναλλαγών χωρίς capital controls για τους Έλληνες επενδυτές κάτι που επαναφέρει τη συζήτηση για δημιουργία λογαριασμών old money και new money.

Με απλά λόγια είναι πολύ πιθανό οι Έλληνες επενδυτές με το άνοιγμα του χρηματιστηρίου να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους καταθετικούς τους λογαριασμούς για αγορά μετόχων στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Η μόνη δυνατότητα για αγορά μετόχων θα δίνεται με νέο χρήμα εκτός ελληνικού τραπεζικού συστήματος, είτε με φυσική μορφή και νέα κατάθεση, είτε με χρήματα προερχόμενα από το εξωτερικό.

Είναι προφανές ότι το ελληνικό χρηματιστήριο μετά από την πολυήμερη συναλλακτική απραξία και με την κατάσταση όσον αφορά στο ελληνικό ζήτημα να έχει μεν απομακρυνθεί από την ολοκληρωτική ρήξη ειδικά και μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων από την ελληνική Βουλή, αλλά επουδενί να μην μας επιτρέπει να πούμε ότι έχει ισορροπήσει θα γνωρίσει έντονες αναταράξεις με την επανεκκίνηση των συναλλαγών.

Κατά την άποψη μου, η φοβία της ελληνικής τραπεζικής αρχής, που προφανώς επηρέασε και την εισήγηση της ΕΚΤ για σημαντική εκροή κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες προς το χρηματιστήριο, είναι τουλάχιστον υπερβολική.

Οι ημερήσιοι τζίροι των 60-80 εκ. ευρώ των τελευταίων μηνών με το ποσοστό των ξένων επενδυτών να ανέρχεται σε ποσοστό 65-70 % αφήνει ένα πολύ μικρό ποσό ενδεχόμενης διαρροής κεφαλαίων σε σχέση με το μέγεθος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος συνυπολογίζοντας ότι και η διάθεση για αγορές δεν προβλέπεται να είναι αυξημένη, το αντίθετο μάλιστα.

Περιμένοντας την τελική διατύπωση της πολυαναμενόμενης πράξης νομοθετικού περιεχομένου, που θα αφορά την τελική μορφή που θα έχει το άνοιγμα του χρηματιστηρίου μετά από την πολυήμερη αργία του ένα είναι σίγουρο.

Ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά δεν θα είναι ποτέ η ίδια και η κανονικότητα θα κάνει αρκετό καιρό για να επανέλθει.

Για κάποιους ανάλογα με το επενδυτικό τους προφίλ θα υπάρξουν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, για κάποιους άλλους θα δοθεί η ευκαιρία του απεγκλωβισμού πιθανότατα με σημαντικό κόστος.

Ας ελπίσουμε ότι θα επιδειχθεί σύνεση και ψυχραιμία από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και η αναμενόμενη και δικαιολογημένη λόγω των γεγονότων έντονη μεταβλητότητα θα απορροφηθεί όσο το δυνατόν πιο ομαλά.

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.