Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ "ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ" ΤΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ

KLAUS SCHRADER | ΑΝΩΤΕΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΚΙΕΛΟΥ
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ "ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ" ΤΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ

Ο Klaus Schrader σχολιάζει τη σημασία της "ιδιοκτησίας" των μεταρρυθμίσεων σε προγραμματικές χώρες όπως η Ελλάδα.

 

Κάθε περίπτωση χώρας σε πρόγραμμα αποτελεί μια ειδική περίπτωση. Κάθε πρόγραμμα είναι στα μέτρα της χώρας στην οποία εφαρμόζεται.

Αν δείτε τις επιτυχημένες (όπως συνηθίζουμε να αποκαλούμε)- ιστορίες, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας υπήρχαν μεγάλες διαφορές. Η Ιρλανδία έρχεται από διαφορετικό επίπεδο, αποτελεί τη δεύτερη πλουσιότερη χώρα της Ε.Ε. μετά το Λουξεμβούργο. Δεν έχει προβλήματα διαρθρωτικού τύπου, αλλά αντιμετώπισε ζητήματα σχετικά με την επέκταση της χρηματοοικονομικής της αγοράς. Ήταν μια εύκολη περίπτωση από πλευράς πολιτικών και έγινε και πάλι επιτυχημένη. Η δική της περίπτωση είναι διαφορετική.

Η Πορτογαλία είναι λίγο πιο κοντά στην ελληνική περίπτωση. Όλες οι αναγκαίες προσαρμογές (δημοσιονομική, αναδιοργάνωση του τραπεζικού τομέα, μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και προϊόντων, ανάγκη ανάκτησης ανταγωνιστικότητας) θυμίζουν λίγο την ατζέντα της στην περίπτωση της Ελλάδας.

Η αποκατάσταση της Πορτογαλίας είναι πολύ πιο αργή (1%-1,5%) έναντι της Ιρλανδίας (5%-8%), ωστόσο θα μπορέσει να αποτελέσει μοντέλο για την Ελλάδα. Η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα αφορά όλη την κλίμακα, δεν εξαιρείται τίποτα. Ο λόγος για αυτή την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων είναι και πάλι η ιστορία, η οποία έχει τη σημασία της. Όταν η Ελλάδα εισήλθε στην Ευρωζώνη ήταν ήδη μέλος της Ε.Ε., αλλά δεν ήταν εύκολο να δημιουργήσει μια λειτουργική αγορά: Υπήρχαν στρεβλώσεις, κάτι που εξηγεί το πόσο δύσκολο είναι σήμερα να πραγματοποιηθούν μεταρρυθμίσεις. Είναι κρίσιμο σημείο η απουσία «ιδιοκτησίας» (ownership). Κάποιος πρέπει να αποτελεί «ιδιοκτήτη» της μεταρρύθμισης. Αν δεν πιστεύεις, αν δεν γίνεις υπεύθυνος για τις μεταρρυθμίσεις σου, τότε είναι παράξενο αυτές να έρχονται  από το εξωτερικό. Στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία τουλάχιστον υπήρχε ιδιοκτησία. Παρόλο που κανένας δεν ήταν ευχαριστημένος με τη μεταρρύθμιση, γιατί έπρεπε να θυσιαστεί εισόδημα, υπήρχε ένας κοινός παρονομαστής στην κοινωνία και στην οικονομία σε σχέση με την μεταρρύθμιση. Εδώ στην Ελλάδα αυτή η ιδιοκτησία λείπει.

 

Ο Klaus Schrader σε στιγμιότυπο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ημερίδα: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.