ΝΕΑ ΠΟΛΥΕΤΗ ΧΑΜΗΛΑ ΕΝ ΜΕΣΩ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ

Σε μια περίοδο που η αστάθεια στις χρηματιστηριακές αγορές έχει γίνει πλέον κανόνας παγκοσμίως ήταν αναμενόμενο ότι μια έντονα πτωτική κίνηση των μεγάλων ξένων χρηματιστηρίων δεν θα άφηνε ανεπηρέαστη την Αθήνα.

Σε μια συντριπτική εβδομάδα για το γενικό δείκτη αλλά και τον τραπεζικό κλάδο το ελληνικό χρηματιστήριο διέσπασε με τρομακτική ορμή τα χαμηλά των 470 μονάδων του Ιουνίου του 2012 δίνοντας τιμές ενδοσυνεδριακά στις 11/2 ως τις 420 μονάδες με κλείσιμο σε χαμηλό πολλών δεκαετιών στις 440 μονάδες.

Πρωταγωνιστής της πτώσης για ακόμα μια φορά ο τραπεζικός κλάδος με συντριπτικές απώλειες σε σχέση με τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του Δεκεμβρίου 2015 και ουρά πωλήσεων κυρίως από ξένα funds που λόγω και της γενικευμένης αποστροφής παγκοσμίως για το τραπεζικό κλάδο, δώσανε εντολές πώλησης για τις ελληνικές τράπεζες ανεξαρτήτως τιμών.

Η ρηχότητα του ελληνικού χρηματιστηρίου και η ουσιαστική απουσία αγοραστών προκάλεσε συνωστισμό στην έξοδο και υπερβολή στην πτώση με κεφαλαιοποιήσεις που εκτιμώ ότι αδικούν σφόδρα τις ανακεφαλαιοποιημένες ελληνικές τράπεζες.

Στα σύννεφα που συγκεντρώνονται πάνω από τις μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές του πλανήτη λόγω πληθώρας οικονομικών και γεωπολιτικών εξελίξεων, προστίθεται η μόνιμη ελληνική πολιτική αστάθεια, που για μια ακόμη φορά η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού μνημονίου, ρίχνει νερό στο μύλο της περαιτέρω πτώσης του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Στις υπόλοιπες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης η εικόνα επιβαρύνεται αργά αλλά σταθερά με μετοχές σηματωρούς να αρχίζουν να επιβαρύνονται όσον αφορά στην τεχνική εικόνα τους και να προσεγγίζουν κρίσιμες αντιστάσεις, η διάσπαση των οποίων θα τις βάλει σε μακροχρόνια ταλαιπωρία και πιθανότατα θα παρασύρει το γενικό δείκτη σε νέα πολυετή χαμηλά.

Παρά την τεχνικής φύσης αντίδραση στην αρχή της εβδομάδας μόνο η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης μπορεί να σταθεροποιήσει την ελληνική αγορά και να της δώσει μια ώθηση προς υψηλότερες τιμές, ευελπιστώντας ότι και το κλίμα στο εξωτερικό δε θα επιβαρυνθεί σημαντικά.

 

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.