ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ BITCOIN: ΝΕΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Ή ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΦΟΥΣΚΑ;

Η τιμή του Bitcoin έχει εκτοξευτεί από τα €15 στα €188 μέσα σε δύο μήνες. Πλέον, ο συνολικός αριθμός των Bitcoins ξεπερνά τα 11 εκατομμύρια νομίσματα. 

To Βitcoin αποτελεί ένα είδος ηλεκτρονικού νομίσματος, το οποίο έχει δημιουργηθεί μέσω πολύπλοκων κωδίκων πληροφορικής και χρησιμοποιείται για online συναλλαγές. Επινοήθηκε το 2009 μέσω ατόμου ειδικού στην πληροφορική πίσω από το ψευδώνυμο Σατόσι Νακαμότο. Ο ιδιοκτήτης των νομισμάτων αυτών τα αποθηκεύει στο σκληρό του δίσκο σε ένα εικονικό πορτοφόλι και μπορεί να συναλλάσσεται με τρίτους. Ο σχεδιασμός του λογισμικού δημιουργίας των Bitcoins είναι προγραμματισμένος με τέτοιον τρόπο ώστε να παρουσιάζει εκθετική δυσκολία στην «εκτύπωση» νέων νομισμάτων. Μάλιστα, πολλοί συγκρίνουν το νόμισμα αυτό με το χρυσό, ισχυριζόμενοι ότι το μέταλλο είναι πολύτιμο μόνο επειδή είναι σπάνιο και η εξόρυξή του είναι δαπανηρή και δύσκολη. Για να τονιστεί το σημείο αυτό, η δημιουργία νέων Bitcoins ονομάζεται «εξόρυξη». 

Σκοπός της δημιουργίας του Bitcoin είναι η ύπαρξη ενός νομίσματος, το οποίο δεν εξαρτάται από καμιά κεντρική τράπεζα ή χρηματοπιστωτικό θεσμό. Επίσης, έχει τεθεί ένα ανώτατο όριο για τον αριθμό των Bitcoins που μπορεί να δημιουργηθεί, γεγονός που αποκλείει εκ των προτέρων το είδος της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) ή την εκτύπωση χρήματος, που έχει ανησυχήσει τους αποταμιευτές σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο. Ο συνολικός τους αριθμός σε κυκλοφορία μπορεί να φτάσει μέχρι το όριο του 21 εκατομμυρίου νομισμάτων, με την εξέλιξη στον αριθμό τους να παρακολουθείται αυστηρά. 

Η τιμή του έφτασε στο αποκορύφωμά της πρόσφατα. Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι αυτό προκλήθηκε λόγω του «πανικού» τον οποίον πυροδότησε η κρίση της Κύπρου, ανεβάζοντας την αξία των Bitcoins στα ύψη. Υποστηρίζεται ότι Κύπριοι και Ρώσοι επενδυτές άρχιζαν να αγοράζουν Bitcoins για να προφυλάξουν τα ευρώ τους την ώρα της χρηματοπιστωτικής κρίσης της Κύπρου, καθώς το Bitcoin παρουσιάζεται «ασφαλές», αφού δεν εξαρτάται από τραπεζικά ιδρύματα και κρατικούς φορείς, ενώ εγγυάται και ανωνυμία για όσους την επιθυμούν. Επίσης, η τεράστια επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης στην Ιαπωνία την περασμένη εβδομάδα θα μπορούσε επίσης να έχει παίξει κάποιο ρόλο. 

Ωστόσο, είναι πολλοί οι αναλυτές και οικονομολόγοι που επισημαίνουν τον κίνδυνο μίας νέας «φούσκας», που αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα σκάσει. Πλέον, η αξία του νομίσματος έχει φτάσει σε επίπεδα που δεν μπορούν να υποστηριχθούν, καθώς η συνολική αξία των Βitcoins που βρίσκονται σε κυκλοφορία ανέρχεται σε €2,3 δις. Εάν η αξία τους διατηρηθεί στο επίπεδο αυτό και αν οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά των Bitcoins είναι περισσότεροι από αυτούς που επιθυμούν να φύγουν από αυτή, η ηλεκτρονική αυτή φούσκα αναμένεται να σκάσει.

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.