2016 ΜΙΑ «ΓΛΥΚΟΠΙΚΡΗ» ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

2016 ΜΙΑ «ΓΛΥΚΟΠΙΚΡΗ» ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Το 2016 υπήρξε χρηματιστηριακά ένα έτος έντονης μεταβλητότητας λόγω και των πολλών εκπλήξεων, κυρίως από τη διεθνή πολιτική σκηνή και ειδικότερα από τις δύο μεγάλες ανατροπές που σημειώθηκαν φέτος, δηλαδή την επιλογή των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την επικράτηση του Donald Trump στις αμερικανικές εκλογές.

Παρά ταύτα, οι μεγάλες ξένες αγορές αγνόησαν, μετά απο λίγες βραχυπρόθεσμες αναταράξεις που ακολούθησαν κυρίως το brexit, τα δύο αυτά μη αναμενόμενα εκλογικά αποτελέσματα και διέσπασαν πολυετή υψηλά, πραγματοποιώντας ιστορικά ρεκόρ με αποκορύφωμα τις 20.000 μονάδες του δείκτη Dow Jones.

Στον αντίποδα, το πολύπαθο ελληνικό χρηματιστήριο ξεκίνησε τη χρονιά πέριξ των 630 μονάδων, κοντά στις οποίες δείχνει να την ολοκληρώνει, έχοντας όμως στο μεσοδιάστημα διανύσει μια έντονης μεταβλητότητας πορεία, που έδωσε τιμές μέχρι και τις 420 μονάδες ενδοσυνεδριακά, στα μέσα Φεβρουάριου 2016.


Μετά από μια σχεδόν τετράμηνη περίοδο συσσώρευσης και χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας, που έλαβε τέλος στα μέσα Νοέμβριου 2016, οδεύει προς το κλείσιμο της χρονιάς με μια γλυκόπικρη γεύση, λόγω των ευκαιριών που χάθηκαν για φυγή προς τα εμπρός, αλλά και ανακούφιση που δεν ήρθαν τα χειρότερα.

Κινδυνεύοντας να χαρακτηριστούμε μονότονοι, είναι δεδομένο πως το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει πρωταρχικά δέσμιο της χρόνιας εγχώριας πολιτικής αβεβαιότητας και του συνεπακόλουθου country risk, που αποτρέπει σοβαρούς Έλληνες και ξένους επενδύτες να κάνουν το βήμα παραπάνω.

Παρά τις σημαντικές προκλήσεις που υπάρχουν στην ερχόμενη χρονιά, ειδικά από το μέτωπο των συνεχών εκλογικών αναμετρήσεων σε κομβικές χώρες της ευρώζωνης (Ολλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία), πεποίθησή μου είναι ότι μια ολοκλήρωση του πακέτου της β' αξιολόγησης μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, που θα συνοδευόταν από μετρά βραχυπρόθεσμης ελάφρυνσης του χρέους και παράλληλη ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, θα έδινε σημαντική ώθηση στην ελληνική αγορά, η οποία θα συμπεριφερόταν σαν πιεσμένο ελατήριο, πραγματοποιώντας αξιοσημείωτη άνοδο.

 

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding

Συνεντεύξεις

Συνεντεύξεις: