Ελληνική Οικονομία

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΑΝΩ ΣΕ ΜΙΑ ΛΕΠΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ

Η πανδημία έχει οδηγήσει στα άκρα τις δυνατότητες δημοσιονομικής ενίσχυσης της οικονομίας για φέτος.

Βάσει των προβλέψεων του ΕΚΠΑ, που βασίζονται στο μοντέλο της Oxford Economics για φετινή ύφεση 7,5%, το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα θα φθάσει γύρω στο 4,20%. Ευτύχημα είναι ότι το κόστος δανεισμού της Ελλάδας θα κρατηθεί γύρω στο 1,10%, ένα άριστο μέγεθος ακόμη και για την αντικατάσταση παλαιότερου ακριβότερου δανεισμού.

Περισσότερα

ΜΑΥΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Οι «αόρατοι» άνθρωποι της σκιώδους οικονομίας υπάρχουν γύρω μας και δουλεύουν προκειμένου να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους. Οι λόγοι που συντηρούν τη σκιώδη οικονομία περιλαμβάνουν κυρίως την ασθενή ποιοτική κατάσταση των θεσμών που δημιουργείται από τους υπερυθμιστικούς κανονισμούς και τις διαδικασίες ελέγχου, την ασθενή διακυβέρνηση (διαφθορά, δυσλειτουργούσα Δικαιοσύνη), τα φορολογικά βάρη και τη φορολογική διοίκηση που καλλιεργούν τη φοροαποφυγή και τον βαθμό ανοίγματος της οικονομίας στη διεθνή οικονομία.

Περισσότερα

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τα ελληνοτουρκικά να βρίσκονται σε φάση ύφεσης και τον λαϊκισμό (μάσκες, κοινωνική δυσφορία) να μη βρίσκει ακόμα ερείσματα στην κοινή γνώμη για να φουντώσει (η εμπειρία του 2015 δεν ξεχνιέται ευτυχώς εύκολα), δύο μέτωπα κρίσης είναι ενεργά: το δεύτερο κύμα πανδημίας και της αβεβαιότητας που προκαλεί και η ύφεση της οικονομίας για το καυτό δωδεκάμηνο που έχουμε μπροστά μας.

Περισσότερα

ΕΝΑ ΔΙΣ. ΤΟ ΜΗΝΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ LOCKDOWN ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Πόσο πίσω θα γύριζε την οικονομία ένα πιθανό lockdown στην Αττική; Τι θα σήμαινε για την οικονομική δραστηριότητα μια καραντίνα τουλάχιστον δύο εβδομάδων στο Λεκανοπέδιο, το οποίο παράγει το 47,6% της συνολικής προστιθέμενης αξίας της χώρας, δηλαδή 75 δισ. ευρώ;

Το αποτύπωμα μιας καραντίνας στην οικονομία θα εξαρτηθεί ανάλογα με τη διάρκειά της. Αξιοποιώντας το μοντέλο προβλέψεων της Oxford Economics, που εδώ και χρόνια χρησιμοποιούμε, εκτιμήσαμε ότι σε ένα πιθανό lockdown δε θα επηρεαζόταν κατά τρόπο ισομερή όλοι οι κλάδοι της παραγωγικής δραστηριότητάς της.

Περισσότερα

ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ

Οι πολίτες περίμεναν τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για να διαπιστώσουν εάν οι εξαγγελίες ανταποκρίνονται στις τωρινές ανάγκες τους. Στην παρούσα στιγμή τρία είναι τα βασικά κριτήρια ελέγχου τους. Το πρώτο είναι κατά πόσο είναι ρεαλιστικές, με την έννοια ότι αποτυπώνουν με σχετική ακρίβεια τα βασικά προβλήματα της χώρας και προτείνουν εφικτές λύσεις. Το δεύτερο είναι κατά πόσο συμβάλλουν στη διατήρηση του αισθήματος της αξιοπρέπειας του Έλληνα απέναντι στις επιθέσεις της πανδημίας, της φτωχοποίησης και της εξωτερικής απειλής.

Περισσότερα

ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ

Οι οικονομικές εξελίξεις οδηγούν σε μία ουσιαστική διάκριση μεταξύ βραχυμεσοπρόθεσμων μέτρων αντιμετώπισης της ύφεσης και αναπτυξιακών μέτρων μεγέθυνσης που τοποθετούνται από το τέλος του 2021. Οι δώδεκα μήνες που έχουμε μπροστά μας αφιερώνονται στην αντιμετώπιση της ύφεσης (και των ελληνοτουρκικών).

Περισσότερα

ΓΙΑΤΙ Η ΥΦΕΣΗ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ 9%

Το τρίτο τρίμηνο του 2020 συνεχίζει να κινείται με έντονους υφεσιακούς ρυθμούς αν και με μικρότερη ένταση σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του έτους, όπως προβλέπουμε στην ερευνητική μας ομάδα στο ΕΚΠΑ. Ουσιαστικά αναμένουμε μία αύξηση του ΑΕΠ σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, από 42,1 δισ ευρώ στα 44,6 δισ ευρώ, αλλά σε σύγκριση με το 2019 θα είναι μειωμένο κατά 4,3 δισ ευρώ.

Περισσότερα

ΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΗΣ ΥΦΕΣΗΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Τα στοιχεία που εκδόθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ αποκαλύπτουν με ακρίβεια την έκταση της οικονομικής ζημιάς από το κλείσιμο της οικονομίας το β΄ τρίμηνο του έτους αλλά και την αξία που η ελληνική πολιτική προσέδωσε στην ανθρώπινη ζωή την οποία προστάτευσε επαρκώς με εντυπωσιακά θετικά αποτελέσματα.

Περισσότερα

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ

Βρισκόμαστε στο βάθος της μεγαλύτερης παγκόσμιας μεταπολεμικής ύφεσης, η οποία τυχαίνει για την Ελλάδα να είναι σχεδόν όσο αυτή του Μνημονίου. Το 2011 οι εκτιμήσεις μας περιελάμβαναν ότι επρόκειτο για μία βαθιά κρίση ανταγωνιστικότητας και χρηματοπιστωτικής ανισορροπίας που θα έπαιρνε είκοσι χρόνια για να καλυφθούν οι συνέπειές της. Προϋπόθεση εξόδου ήταν η υιοθέτηση διαρθρωτικών αλλαγών που θα διαμόρφωναν πολύ καλύτερες μελλοντικές προϋποθέσεις ανάπτυξης, ενώ συγχρόνως θα δημιουργούντο οι μόνιμες συνθήκες για να μην επαναληφθεί παρόμοια κρίση.

Περισσότερα

Ο ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

Η αγωνία για την πορεία της οικονομίας τώρα που βρισκόμαστε στο υψηλότερο σημείο της κρίσης βρίσκεται στα ύψη. Όχι τόσο για το ποιος είναι ο πυθμένας της. Αυτό πλέον το έχουμε ήδη ανιχνεύσει. Κυρίως για την κατεύθυνση της εξέλιξης και τη διάρκειά της. Πότε, με ποιους ρυθμούς και με πόση βεβαιότητα θα ανακάμψει η οικονομία.

Περισσότερα