ΑΝΟΔΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΚΟΣΤΟΣ
Μετά και το δεύτερο πτωτικό κύμα, που ακολούθησε το σοκ του brexit, ο γενικός δείκτης έδωσε τιμές μέχρι και τις 527 μονάδες, πιεζόμενος κυρίως από τις έντονες ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές μετοχές.
Η αντίδραση ήταν ένα ανοδικό σερί εφτά συνεδριάσεων με χαμηλό τζίρο, της τάξεως των 35-40 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς καμία από αυτές τις συνεδριάσεις να έχει χαρακτήρα εκρηκτικής ανοδικής αντίδρασης.
Μέσα από αυτή την κίνηση, το ελληνικό χρηματιστήριο, ασθμαίνοντας, προσέγγισε τις 560 μονάδες, κλείνοντας την εβδομάδα με μια αναμενόμενη ήπια πτώση 0,97% στις 557 μονάδες.
Η απουσία κατεύθυνσης και σαφούς ανοδικού καταλύτη είναι πλέον πιο ευδιάκριτη από ποτέ, ενώ αντίθετα αφορμές για περαιτέρω πιέσεις υπάρχουν αρκετές, εγχώριες και εξωγενείς.
Εστιάζοντας στην εγχώρια επικαιρότητα, το μεγάλο πρόβλημα ακούει στο όνομα Μαρινόπουλος, μιας και ενδεχόμενη αποτυχία στην εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης με τις λιγότερες δυνατές ζημίες για τους περισσότερους εμπλεκόμενους θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα σε μεγάλο κομμάτι της αγοράς με απρόβλεπτες συνέπειες.
Πέραν της αρνητικής δυναμικής που θα δημιουργηθεί, οι οφειλές σε σημαντικό αριθμό εισηγμένων προμηθευτών της Μαρινόπουλος είναι ύψους αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και οι μετασεισμοί μιας χρεωκοπίας, τέτοιου μεγέθους, θα ταρακουνήσουν συθέμελα το ελληνικό χρηματιστήριο.
Σε γενικές γραμμές και με την προϋπόθεση αποφυγής έκτακτων γεγονότων, η αγορά προβλέπεται μεσοπρόθεσμα να κινηθεί εντός του εύρους διακύμανσης των 540-610 μονάδων με χαμηλούς τζίρους, αναμένοντας ανοδικούς καταλύτες, που δεν φαίνονται προς το παρόν στον ορίζοντα.
* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.