Η κρίση αφανισμού των ζώων απειλεί τον πολιτισμό μας
Η παρουσία του ανθρώπου σε διάφορα μέρη της Γης, όπου υπάρχει πολύ πλούσια ζωή έχει φέρει εκατοντάδες άγρια ζώα στο χείλος της καταστροφής, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Ενέργειες όπως υλοτομία και λαθραίο κυνήγι έχουν ωθήσει 500 θηλαστικά, πτηνά, ερπετά και αμφίβια στο σημείο η ύπαρξή τους να κρέμεται από μια κλωστή.
Αυτό συνιστά μία ακόμα απόδειξη ότι ο κόσμος βρίσκεται στη φάση ενός έκτου μαζικού αφανισμού, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.
Είδη ζώων εξαφανίζονται με ρυθμούς 100 φορές πιο γρήγορους από το φυσιολογικό. Και σε αντίθεση με άλλους μαζικούς αφανισμούς, όπως αυτούς που είχαν προκληθεί π.χ. από εκρήξεις ηφαιστείων ή πτώσεις αστεροειδών, οι μόνοι υπαίτιοι για αυτήν την εξαφάνιση είμαστε εμείς.
Ο καθηγητής Gerardo Ceballos του Εθνικού Πανεπιστημίου του Μεξικού υποστήριξε ότι τα περιφερειακά οικοσυστήματα βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης.
«Έχουμε εισέλθει στον έκτο μαζικό αφανισμό», είπε στο BBC News. «Με βάση την έρευνά μας και το τι βλέπουμε, η κρίση του αφανισμού είναι τόσο άσχημη που ό,τι και να κάνουμε στα επόμενα 10 με 50 χρόνια αυτός θα ορίσει το μέλλον της ανθρωπότητας».
Ο καθηγητής Ceballos διεξήγαγε αυτήν τη μελέτη μαζί με δύο άλλους πολύ γνωστούς επιστήμονες προστασίας της φύσης, τον καθηγητή Paul Erhlich, από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, και τον δρ. Peter Raven από τον Βοτανικό Κήπο του Μισούρι.
Η ομάδα αυτή εντόπισε τουλάχιστον 515 είδη που βρίσκονται στο χείλος του αφανισμού, με λιγότερα από πληθυσμό λιγότερο από χίλια μέλη.
Τα ζώα βρέθηκαν σε κάθε ήπειρο, εκτός από την Ανταρκτική, σε μέρη με πολύ σημαντική παρεμβολή από τους ανθρώπους, κυρίως στους τροπικούς και τους υποτροπικούς.
Μεταξύ αυτών των ζώων περιλαμβάνονται το χρυσό λιοντάρι Ταμαρίν, ο αιθιοπικός λύκος, ο ισπανικός αυτοκρατορικός αετός κτλ.
Οι επιστήμονες περιέγραψαν την κρίση του αφανισμού ως υπαρξιακή απειλή για τον πολιτισμό, μαζί με την κλιματική αλλαγή και τη μόλυνση, με τα οποία συνδέεται.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Πηγή: BBC News