Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Η «Τράπεζα θεμάτων» για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, που χρησιμοποιείται με επιτυχία ανά τον κόσμο, στην Ελλάδα, εκτός του περιπετειώδους παρελθόντος της, στις φετινές εξετάσεις παρουσίασε απροσδόκητα προβλήματα. Η εγκυρότητα της «Τράπεζας θεμάτων» δεν αμφισβητείται, και αποτελεί και για τη χώρα μας τον πιο αντικειμενικό τρόπο για τις εξετάσεις των μαθητών. Η τεχνολογική της όμως προστασία φαίνεται ότι δεν είχε, όσο έπρεπε, εξασφαλιστεί. Εξάλλου, η προετοιμασία για ένα τέτοιο σύστημα εξετάσεων προϋποθέτει την εξάντληση της διδακτέας ύλης από τους καθηγητές, καθώς και την δυνατότητα κλήρωσης από τρία διαφορετικά ερωτήματα της «Τράπεζας» ανά θέμα, ώστε να επιλέγονται τα πλέον κατάλληλα.
Η κυβερνοεπίθεση στην «Τράπεζα» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά και έφερε στο φως μια σειρά από επιπλέον προβλήματα του συστήματος. Η πρωτόγνωρη, όμως, επίθεση που δέχθηκε το σύστημα είναι, τουλάχιστον, άδικο να προκαλεί την μήνιν εναντίον της υπηρεσιακής κυβέρνησης και του υπηρεσιακού υπουργού Παιδείας, του διαπρεπούς ομότιμου καθηγητή κ. Χρήστου Κίττα, του γνωστού για το κύρος, την υπευθυνότητα, το θάρρος και την αξιοσύνη πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η χρήση τέτοιων συστημάτων απαιτεί πολλά επίπεδα τεχνολογικού ελέγχου, τα οποία δεν είχαν, ως φαίνεται, προβλεφθεί για τις προαγωγικές εξετάσεις του Λυκείου. Οι μαθητές ταλαιπωρήθηκαν με την αναβολή και τόσον οι ίδιοι όσο και οι γονείς τους είναι επόμενο να αμφιβάλλουν και για την εγκυρότητα ακόμη των εξετάσεων, καθώς ουδείς γνωρίζει έως ποιο βαθμό μπορεί να φθάσει η επίθεση σε κρατικό δίκτυο. Αν περιορίζεται, δηλαδή, στην ματαίωση των εξετάσεων ή αν ενέχει κινδύνους και για την προστασία των θεμάτων. Και είναι φυσικό οι ανησυχίες αυτές να επιβαρύνουν την ψυχολογία και των υποψήφιων για τις εξετάσεις εισαγωγής στα ανώτατα ιδρύματα που ακολουθούν.
Σε άρθρο της κυρίας Μ. Παπαματθαίου διάβασα ότι ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας έλεγε στο «Βήμα» χαριτολογώντας ότι « όποτε οι πανελλαδικές εξετάσεις έπεσαν κοντά σε προεκλογική περίοδο δημιουργήθηκαν προβλήματα τέτοιας ή άλλης φύσης…». Μήπως, λοιπόν, και ο χρόνος των εκλογών δεν ήταν ο κατάλληλος για τις εξετάσεις; Πιστεύω ότι αν το σύστημα δεν έχει πλήρως εξασφαλιστεί, θα πρέπει, ίσως, να προβλεφθεί σε περίπτωση κυβερνοεπίθεσης, η δυνατότητα διενέργειας των εξετάσεων, χωρίς αναβολή, με το παραδοσιακό σύστημα, που έχει διαχρονικά αναγνωριστεί ως αδιάβλητο και… υπεράνω κομμάτων!
Ας ελπίσουμε ότι η κακοδαιμονία της «Τράπεζας θεμάτων» στην χώρα μας θα σταματήσει εδώ, και η κυβέρνηση, που θα αναλάβει μετά τις εθνικές εκλογές, θα μεριμνήσει έγκαιρα για την τεχνολογική οχύρωση του εξεταστικού αυτού συστήματος.
Πηγή: tovima.gr
* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.
Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE
Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο
ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.
Πρόγραμμα Crowdfunding
Εξειδικευμένη γνώση με το κύρος του Πανεπιστημίου Αθηνών
Βιβλία & Συμμετοχή σε Συλλογικές Εκδόσεις
- 1 από 3
- ›
Σχετικά άρθρα
- 1 από 11
- ›
Συνεντεύξεις
Συνεντεύξεις: |