Το ΕΚΠΑ τιμά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Πνευματικής Ιδιοκτησίας της 26ης Απριλίου 2025

Το ΕΚΠΑ, εκ του ρόλου που διαδραματίζει στην πνευματική ζωή της χώρας, εμπράκτως και διαρκώς τιμά, υπηρετεί και προάγει τα μηνύματα που σηματοδοτεί ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Πνευματικής Ιδιοκτησίας της 26ης Απριλίου 2025, όπως καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας (ΠΟΔΙ)/World Intellectual Property Organization (WIPO) το 2000. Στόχος των ενεργειών του ΕΚΠΑ είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τον ρόλο που παίζουν τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας (ΔΔΙ) στην προώθηση της καινοτομίας και της δημιουργικότητας.
Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Πνευματικής Ιδιοκτησίας, το ΕΚΠΑ αναλαμβάνει σειρά δράσεων που επικεντρώνονται στην ενημέρωση και την εκπαίδευση του κοινού για τα Δικαιώματα Διανοητικής Ιδιοκτησίας και τη σημασία τους για την καινοτομία και τη δημιουργικότητα. Συγκεκριμένα:
Στo πλαίσιo υπεράσπισης και διαφύλαξης των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, προσφέρει για κάθε ενδιαφερόμενο ελεύθερη πρόσβαση στο πρόγραμμα με τίτλο «Δικαιώματα Διανοητικής Ιδιοκτησίας». Το πρόγραμμα διατίθεται δωρεάν από τη Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας του ΕΚΠΑ «Αρχιμήδης» και το Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας free.elearningekpa.gr του E-Learning ΕΚΠΑ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο οι δραστηριότητες του ΑΡΧΙΜΗΔΗ όσο και οι ενέργειες του E-Learning εντάσσονται στο πλαίσιο της διασύνδεσης του Πανεπιστημίου με την πραγματική οικονομία, της μεταφοράς της γνώσης στην κοινωνία και της ενδυνάμωσης μιας σχετικής κουλτούρας στην ακαδημαϊκή κοινότητα.
Στη σύγχρονη εποχή, η γνώση των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας καθίσταται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς πλέον δίνεται το έναυσμα για εφευρέσεις και παρέχονται τα κίνητρα (οικονομικά, ηθικά, κ.ά.) για περαιτέρω δημιουργία, εφόσον προστατεύεται ο δημιουργός και το έργο του. Στο εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος περιγράφονται ξεχωριστά τα Δικαιώματα Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, όπως είναι οι ευρεσιτεχνίες και τα εμπορικά σήματα, ενώ παρουσιάζονται αναλυτικά τα Δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας και τα Συγγενικά Δικαιώματα. Επιπρόσθετα, γίνεται ειδική αναφορά στη χρήση έργων τρίτων, δηλαδή τι ισχύει με τη χρήση πνευματικών έργων στο Διαδίκτυο.
Επιπλέον,το Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning ΕΚΠΑ θα διαθέσει δωρεάν μέσω κλήρωσης 30 θέσεις για το 5μηνο πρόγραμμα επιμόρφωσης με τίτλο «Πνευματική Ιδιοκτησία (Copyright)» σε όσους κάνουν αίτηση τη συγκεκριμένη ημέρα. Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος οδηγεί σε Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης. Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη είναι η Ομότιμη Καθηγήτρια του Τομέα Α΄ Ιδιωτικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Καλλινίκου Διονυσία.
Το πρόγραμμα «Πνευματική Ιδιοκτησία (Copyright)» είναι μια εισαγωγή στις βασικές αρχές του δικαίου της πνευματικής ιδιοκτησίας. Προσεγγίζει τις παραδοσιακές κατηγορίες των έργων και επεκτείνεται στα δημιουργήματα της πληροφορικής, τα οποία ο νομοθέτης έθεσε κάτω από την ομπρέλα προστασίας του κλάδου: προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, ψηφιακές βάσεις δεδομένων, ιστοσελίδες, multimedia έργα κ.λπ. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο δίκαιο των συμβάσεων, με την παράθεση εξειδικευμένων συμβάσεων εκμετάλλευσης. Συγχρόνως ερευνάται διεξοδικά το ειδικό ρυθμιστικό πλαίσιο προστασίας των δικαιωμάτων σε περίπτωση προσβολής τους. Έτσι, οι εκπαιδευόμενοι θα εξοικειωθούν με θέματα δημιουργίας, χρήσης, εκμετάλλευσης και προστασίας πνευματικών έργων, αλλά και θα αποκτήσουν εξειδικευμένες γνώσεις για την αντιμετώπιση της καθημερινής πρακτικής και την αποτελεσματική προστασία των σχετικών δικαιωμάτων.