Η ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΟΦΤΗ
Η ενεργοποίηση του δημοσιονομικού «κόφτη» γίνεται μόνο όταν η οικονομία δεν πιάνει τον στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων, γεγονός που κρίνεται το Μάιο κάθε χρόνου. Το Μάιο του 2017, λοιπόν, αναμένεται να εξεταστεί αν καλύφθηκε ο στόχος του 2016 (0,5% πρωτογενές πλεόνασμα ως ποσοστό του ΑΕΠ).
Πριν από ένα μήνα περίπου, κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών -σε απάντησή τους στην έκθεση Fiscal Monitor του ΔΝΤ- διεμήνυαν ότι ο «κόφτης» είναι αδύνατον να ενεργοποιηθεί το 2017 με βάση τα πρωτογενή του 2016, καθώς ήδη, με βάση τα σημερινά στοιχεία, τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι τόσο ψηλά που δεν «προλαβαίνουν» να πέσουν κάτω από το 0,5%! Επίσης, ότι το 2017 προβλέπεται πλεόνασμα 1,75% και άρα η κάλυψη του στόχου θα εξετασθεί το Μάιο του 2018, επομένως δεν θα πρέπει να ανησυχούμε από σήμερα.
Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, φαίνεται ότι ο κόφτης παραμένει ενεργός παρά το γεγονός ότι το ΥΠ.ΟΙΚ. -αναμένοντας υπεραπόδοση κυρίως των εσόδων- έβαλε το στόχο του πλεονάσματος περίπου μισή μονάδα πάνω από το στόχο του προγράμματος. Όμως, ο «κόφτης» ενεργοποιείται όταν διαπιστωθεί απόκλιση από τους στόχους του προγράμματος και όχι του προϋπολογισμού. Αυτό σημαίνει ότι όσο ψηλά κι αν βάλει το οικονομικό επιτελείο το στόχο του πλεονάσματος, το κρίσιμο είναι να μην υπάρξει απόκλιση από το 1,75% του προγράμματος, άρα να αποδώσουν στο έπακρο τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί, κάτι το οποίο δεν είναι καθόλου εύκολο.
Τα δημοσιεύματα αυτά έρχονται σε συμφωνία με προηγούμενες αναρτήσεις μας (Οι Μακροοικονομικές Εξελίξεις στην Ελληνική Οικονομία Μέχρι Το 2021, Αναθεώρηση Μακροοικονομικών: Σεπτέμβριος 2016 και Προβλέψεις 2016-2021: Νοέμβριος), στις οποίες εισάγαμε την ενεργοποίηση του «κόφτη» το 2018, διότι το ίδιο το μοντέλο «χωρίς τον κόφτη» υποδεικνύει ότι οι συμφωνηθείσες απαιτήσεις του 2018, αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, δεν θα επιτευχθούν.
* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.
Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE
Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο
ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.
Πρόγραμμα Crowdfunding
Εξειδικευμένη γνώση με το κύρος του Πανεπιστημίου Αθηνών
E-Learning Προγράμματα
Σχετικά άρθρα
- 1 από 121
- ›
Συνεντεύξεις
Συνεντεύξεις: |