Τα νέα μας

Το ΕΚΠΑ, εκ του ρόλου που διαδραματίζει στην πνευματική ζωή της χώρας, εμπράκτως και διαρκώς τιμά, υπηρετεί και προάγει τα μηνύματα που σηματοδοτεί ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Πνευματικής Ιδιοκτησίας της 26ης Απριλίου 2025, όπως καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας (ΠΟΔΙ)/World Intellectual Property Organization (WIPO) το 2000. Στόχος των ενεργειών του ΕΚΠΑ είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τον ρόλο που παίζουν τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας (ΔΔΙ) στην προώθηση της καινοτομίας και της δημιουργικότητας.
 

Στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Mega χθες, Κυριακή, 6 Απριλίου 2025, παρουσιάστηκε το πολύ ενδιαφέρον Πρόγραμμα «Παραπληροφόρηση ή Αληθινές Ειδήσεις; Μάθετε να τα ξεχωρίζετε».

Το Πρόγραμμα αυτό προσφέρεται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του E-Learning ΕΚΠΑ σε συνεργασία με τον όμιλο Alter Ego Media και με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

The future cannot be predicted; however, we can prepare ourselves for possible alternative futures. Furthermore, it is even more important for social representatives (social administration and politics) to equip themselves with the capabilities necessary to manage alternative future situations.

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» με τη Νίκη Λυμπεράκη, στο Μega TV (24/3/2025). Συζήτησε για όλα τα σημαντικά θέματα που αφορούν το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπως η ιστορία του, οι ανάγκες του, το ζήτημα των ανενεργών φοιτητών, η έρευνα, η κοινωνική προσφορά του ΕΚΠΑ, οι υποδομές, η βία και η παραβατικότητα κτλ.

Για να δείτε τη συνέντευξη, πατήστε εδώ.

Το Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στα πλαίσια της ενέργειας με τίτλο «Παραπληροφόρηση ή Αληθινές Ειδήσεις; Μάθετε να τα ξεχωρίζετε» προσφέρει σε κάθε ενδιαφερόμενο ελεύθερη πρόσβαση σε τέσσερις διδακτικές ενότητες με θέματα όπως:

Οι Jan Szymański και Gabriela Prejs, δύο αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας ανακάλυψαν σε μια ερειπωμένη πυραμίδα στην τοποθεσία San Isidro πήλινες μαριονέτες ηλικίας περίπου 2.400 ετών (μεταξύ 410 και 380 π.Χ.). Η τοποθεσία αυτή είναι ένα σύμπλεγμα κυρίως πήλινων κατασκευών που χτίστηκε από μια άγνωστη ομάδα και παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητη. 

Το Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Ε.Κ.Π.Α. ανακοινώνει τη συμμετοχή του, ως παρόχου κατάρτισης, στη δράση που εγκρίθηκε από τη Δ.Υ.Π.Α. «Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης σε κλάδους υψηλής ζήτησης με έμφαση στις ψηφιακές, πράσινες και δεξιότητες οικονομικού εγγραμματισμού, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του εγκεφάλου να καταστείλει τις ανεπιθύμητες αναμνήσεις και τις ενοχλητικές σκέψεις, διαπιστώνει νέα μελέτη, η οποία έγινε από επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Γιορκ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας.

Δικαιοσύνη και Συνταγματική Αναθεώρηση, ένα δίπολο που διαχρονικά θέτει πλήθος απόψεων στον δημόσιο διάλογο, βρέθηκε στο επίκεντρο της διαΝΕΟσις, στη δεύτερη θεματική ενότητα που διοργανώθηκε μετά τα όσα συζητήθηκαν για το Κοινοβούλιο.

Η διαΝΕΟσις συμμετέχει ενεργά στον δημόσιο διάλογο για τη σχεδιαζόμενη αναθεώρηση του ισχύοντος Συντάγματος της χώρας και διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων, υπό μορφή ανοιχτού συνεδρίου, στο πλαίσιο της σχετικής πρωτοβουλίας του οργανισμού.