Τα νέα μας

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο ΜΙΤ των ΗΠΑ έφτιαξαν το πιο μαύρο υλικό που έχει δημιουργηθεί έως σήμερα. Πρόκειται για υλικό δέκα φορές πιο μαύρο από οτιδήποτε είχε υπάρξει έως τώρα, αφού απορροφά το 99,96% του φωτός που πέφτει πάνω του από οποιαδήποτε γωνία.

Το υλικό αποτελείται από μικροσκοπικούς νανοσωλήνες άνθρακα (CNT) κάθετα ευθυγραμμισμένους πάνω σε ένα υπόστρωμα αλουμινίου. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου οι επιστήμονες των υλικών να σχεδιάσουν ένα υλικό που θα απορροφά το 100% του φωτός (κάτι σαν μαύρη τρύπα στο διάστημα).

Η Γη έχει νερό στην επιφάνειά της, απέχει όσο πρέπει από τον Ήλιο, έχει το προστατευτικό στρώμα της ατμόσφαιρας και είναι εφοδιασμένη με ένα μαγνητικό πεδίο να μας προφυλάσσει από τους διαστημικούς και ηλιακούς κινδύνους.

Μοιάζει με μια ευτυχής και ιδεατή συγκυρία που δεν συναντάται πουθενά αλλού στο Σύμπαν.

Η λέξη «προσανατολιστής» είναι δημιούργημα του Ευάγγελου Παπανούτσου του αλησμόνητου Έλληνα παιδαγωγού, που η συμβολή του στην παιδεία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί διαχρονική, καθώς οι κατά καιρούς εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, με εξαίρεση την περίοδο της δικτατορίας, στηρίχτηκαν στις δικές του ιδέες. Και οι μεταρρυθμίσεις είναι αέναες σε αυτόν τον τόπο, γιατί κάθε κόμμα που έρχεται στην εξουσία, αλλά και κάθε υπουργός του ιδίου κόμματος, επιχειρούν αλλαγές στην εκπαίδευση και... όλο πάλι από την αρχή!

Φαίνεται πως πλέον, αλλάζουν τα δεδομένα για το μέλλον του ανθρώπου στο διάστημα. Κι αυτό γιατί έγινε μια πολύ σημαντική ανακάλυψη. Συγκεκριμένα, βρέθηκε νερό σε έναν εξωπλανήτη!

Στον εξωπλανήτη που βρέθηκε νερό βρίσκεται εντός της κατοικήσιμης ζώνης του άστρου του. Πρόκειται για τον εξωπλανήτη K2-18b, ο οποίος είχε αρχικά ανακαλυφθεί από το διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ» το 2015. Ανακάλυψαν μόρια νερού σε αέρια μορφή, υποδεικνύοντας επιπλέον την παρουσία υδρογόνου και ηλίου στην ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Για αιώνες ψάχνουμε το τόσο μυστηριώδες τέρας του Λοχ Νες. Πάνω από 1.000 αναφορές έχουν γίνει για θέαση του τέρατος, που ονομάζουν Νέσι, αλλά καμία επιστημονική έρευνα δεν έχει, μέχρι στιγμής, παρουσιάσει τις οποιεσδήποτε ασφαλείς αποδείξεις για την ύπαρξή του. Αυτό όμως δεν αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα για μια ομάδα ερευνητών, η οποία έκανε μια μεγάλη αναζήτηση για να βρει τη Νέσι, χρησιμοποιώντας μια επιστημονική τεχνική που ονομάζεται συλλογή περιβαλλοντικού DNA.

 

Φως στο μυστήριο της ιστορίας της μάχης του Δαβίδ με τον Γολιάθ, που αναφέρει η Βίβλος, έρχεται ίσως να ρίξει μια σημαντική ανακάλυψη στους Αγίους Τόπους.

Μια ουσία σαν ζελέ με παράξενο γυαλιστερό χρώμα βρήκε πριν λίγες μέρες το κινεζικό ρόβερ Yutu-2 στη «σκοτεινή» πλευρά της Σελήνης.

Το ρόβερ του σκάφους Chang'e-4 έπεσε τυχαία πάνω στο περίεργο υλικό και αμέσως οι Κινέζοι χειριστές του στο Πεκίνο τού έδωσαν εντολή να αναβάλει άλλες προγραμματισμένες δραστηριότητες του, προκειμένου να εστιάσει τα όργανά του στην απρόσμενη ανακάλυψη.

Η ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης Isabelle Augenstein μαζί με τους συνεργάτες της ερεύνησαν 3,5 εκατομμύρια λογοτεχνικά και μη βιβλία, τα οποία έχουν εκδοθεί στην Αγγλία, μεταξύ 1900 και 2008, σε μια προσπάθεια να βρουν αν υπάρχει διαφορά μεταξύ των τύπων των λέξεων που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τους άνδρες και τις γυναίκες στη λογοτεχνία.

«Μπορούμε ξεκάθαρα να δούμε ότι οι λέξεις που χρησιμοποιούνται για τις γυναίκες αναφέρονται περισσότερο στο παρουσιαστικό τους, από ό,τι οι λέξεις που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τους άντρες» είπε η Dr. Augenstein.

Πέρα από το ότι ο σκύλος αναγκάζει τον φροντιστή του να κινείται συχνά, είτε για βόλτα είτε για παιχνίδι, όπως επισημαίνει ο Dr. Francisco Lopez-Jimenez, επικεφαλής του Τμήματος Προληπτικής Καρδιολογίας στην Κλινική Mayo, ο οποίος έχει συντάξει και τη σχετική μελέτη. «Το να έχει κανείς ένα σκύλο, επίσης, έχει συνδεθεί με καλύτερη πνευματική υγεία σε άλλες μελέτες, καθώς και λιγότερη κοινωνική απομόνωση – και τα δύο συνιστούν παράγοντες κινδύνου για καρδιακές προσβολές».

Κι όμως φτιάχτηκε μια εντυπωσιακά μικροσκοπική μηχανή.

Πρόκειται για μηχανή σε μέγεθος νανοκλίμακας, δηλαδή είναι περίπου 10 δισεκατομμύρια φορές μικρότερη από τη μηχανή ενός αυτοκινήτου.

Φορτίζεται με ηλεκτρισμό, μέσα από τη χρήση ηλεκτρικών πεδίων.

Η ουσία της μηχανής είναι τα ιόντα με την περιστροφή τους. Η περιστροφή χρησιμοποιείται για τη μετατροπή της θερμότητας που απορροφάται από τις ακτίνες λέιζερ σε ταλαντώσεις ή δονήσεις.