Κοινωνία
ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΖΗΤΩ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΝΩ;
Ζούμε σε εποχές έντονων διεκδικήσεων στους περισσότερους τομείς της ζωής μας: διεκδικούμε την ανοχή, τη δικαιοσύνη, τον αυτοπροσδιορισμό, καλύτερους όρους ζωής και εργασίας, τον έρωτα κτλ. Και καλά κάνουμε. Βασικά, θα ήταν ανησυχητικό να μη διεκδικούσαμε.
Διεκδικούμε κάτι που νιώθουμε ότι μας λείπει ή βιώνουμε την έλλειψή του ως γεγονός. Αυτό που διεκδικούμε θεωρούμε ότι θα βελτιώσει τη ζωή και την προσωπικότητά μας. Για παράδειγμα, διεκδικούμε τον αυτοπροσδιορισμό, διότι αισθανόμαστε πως δεν μας καλύπτουν οι προσφερόμενοι από την κοινωνία τρόποι αυτοπροσδιορισμού.
ΠερισσότεραΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: ΦΑΡΜΑΚΟ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΙ
Η αναπόφευκτη εξάπλωση της χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) σε ολοένα και περισσότερους τομείς της ανθρώπινης ζωής και δραστηριότητας δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει άμεσα και έμμεσα τη λειτουργία της δημοκρατίας.
ΠερισσότεραΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ, ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ
Η παραδοσιακή προσέγγιση στην οικονομική επιστήμη προσεγγίζει την λήψη αποφάσεων ως μια καθαρά ορθολογική διαδικασία. Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση παραβλέπει τον κρίσιμο ρόλο των συναισθημάτων, που λειτουργούν ως αυτόνομα και εξελικτικά καθοδηγητικά στοιχεία στην ανθρώπινη δράση. Επιπλέον, οι αυξημένες διεθνείς διασυνδέσεις, η πολυπλοκότητα και το υψηλό επίπεδο συστημικού κινδύνου απαιτούν από τους λήπτες αποφάσεων να συνδυάζουν αναλυτικές και διαισθητικές προσεγγίσεις.
ΠερισσότεραFORESIGHT ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΝΕΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΡΟΛΟΙ
Όπως είναι ήδη γνωστό οι ταχείες τεχνολογικές εξελίξεις και ιδίως η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης οδηγούν σε ανακατατάξεις στην αγορά εργασίας και δημιουργούν προκλήσεις σε σχέση με την επίτευξη αξιοπρεπούς απασχόλησης και ευρύτερα της βιωσιμότητας.
ΠερισσότεραΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ
Πολύ δύσκολα κάποιος μπορεί να αρνηθεί ότι ζούμε σε μια εποχή επικράτησης του ατομικισμού. Μια εποχή, όπου το σταθερό σημείο αναφοράς, αφετηρίας και κατάληξης είναι ο εαυτός. Αν και αυτό, όσο περίεργο και να φανεί, είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό (αλλά σε εντελώς διαφορετικό πλαίσιο, το οποίο δεν μπορεί να αναλυθεί εδώ), ο σύγχρονος ατομικισμός (μιας και γι’ αυτόν μιλάω εδώ) συνιστά στρέβλωση ή και διαστροφή του πρωταρχικού ατομικισμού ή εγωισμού. Ο λόγος θα φανεί λίγο πιο κάτω.
ΠερισσότεραΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ;
Η αναπόφευκτη είσοδος της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στην αγορά εργασίας εντυπωσιάζει και προβληματίζει λόγω της ιδιαιτερότητάς της, αφού είναι κάτι πρωτόγνωρο. Κι όπως είναι αναμενόμενο (και, πλέον, γνωστό) έχει προκαλέσει εύλογες ανησυχίες σχετικά με το μέλλον κάποιων μορφών εργασίας και του μέλλοντος των εργαζομένων που εμπλέκονται με την ΤΝ.
ΠερισσότεραΗ ΠΟΛΥΠΛΟΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΠΛΟΥ
Ο τίτλος δεν είναι μια κενή παραδοξολογία με σκοπό την πρόκληση του ενδιαφέροντος. Αντιθέτως, αναφέρεται σε κάτι που ισχύει, αλλά δύσκολα αντιλαμβανόμαστε, για πάρα πολλούς λόγους.
ΠερισσότεραΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ; ΤΟΣΟ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ
Γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το νόημα των πραγμάτων; Διότι, όταν λέμε ότι κάτι έχει νόημα, αμέσως αναγνωρίζουμε τον λόγο ύπαρξής του, είτε είναι θετικός είτε αρνητικός. Έτσι, του βρίσκουμε μια θέση στη σκέψη μας, οπότε παύει να αποτελεί έναν άγνωστο «Χ», που σημαίνει πιθανή απειλή.
ΠερισσότεραΠΩΣ ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΑΤΟΜΙΚΙΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ!
Μπορεί να φαίνεται παράδοξο, αλλά στη σύγχρονη ατομικιστική κοινωνία αυτό που χάνεται πρώτο είναι ο εαυτός μας. Και είναι ό,τι χειρότερο.
Περισσότερα