Κατά πόσο ο σκύλος μας θέλει την παρέα μας;
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι για έναν σκύλο ο άνθρωπος που τον φροντίζει έχει πολύ μεγάλη σημασία. Αυτό όμως σημαίνει ότι, αν είχε τη δυνατότητα, θα προτιμούσε ο σκύλος τον άνθρωπο αυτόν έναντι κάποιου άλλου;
Απάντηση στο ερώτημα επιχείρησαν να δώσουν η Erica Feuerbacher του Virginia Tech και ο Clive Wynne του Canine Science Collaboratory του Arizona State University, με την έρευνά τους που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Experimental Analysis of Behavior.
Στη μελέτη αυτή, οικόσιτοι σκύλοι κλήθηκαν να επιλέξουν ανάμεσα στον φροντιστή τους και έναν ξένο. Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 10 λεπτών, οι σκύλοι είτε κάθονταν κοντά στο ένα πρόσωπο, είτε εναλλάσσονταν μεταξύ των δύο, είτε αδιαφορούσαν και για τους δύο. Όποιον πλησίαζε ο σκύλος εκείνος τον χάιδευε εστιάζοντας στο μέρος του σκύλου που είναι πιο κοντά σε αυτόν, π.χ. κοιλιά ή κεφάλι.
Για να εξεταστεί αν η προτίμηση του σκύλου επηρεάζεται από το πλαίσιο, οι σκύλοι ελέγχθηκαν σε δύο πολύ διαφορετικούς τόπους. Ορισμένοι σκύλοι συνάντησαν το φροντιστή τους και τον ξένο στην άνεση του σπιτιού τους, ενώ άλλοι ελέγχθηκαν σε νέο περιβάλλον, ένα εργαστήριο στο πανεπιστήμιο της Florida.
Μέχρι ενός σημείου, οι σκύλοι προτιμούσαν τον φροντιστή τους. Αλλά η προτίμηση αυτή φάνηκε να εξαρτάται από το πλαίσιο. Σε ένα άγνωστο μέρος, οι σκύλοι ήταν πιθανότερο να ζητήσουν τη συντροφιά του φροντιστή τους, ξοδεύοντας σχεδόν το 80% του χρόνου διάδρασής τους με αυτόν. Αντιθέτως, σε οικείο χώρο, η προτίμηση των σκύλων ήταν αντίστροφη, δηλαδή αφιέρωσαν περίπου 30% του συνολικού χρόνου τους με τον φροντιστή τους και το 70% το πέρασαν με τον ξένο.
«Ο ιδιοκτήτης είναι σημαντικός για τον σκύλο σε αγχογόνες καταστάσεις», συμπεραίνουν οι ερευνητές. Η έρευνα των Feuerbacher και Wynne δεν είναι η μοναδική. Αντιθέτως, εντάσσεται σε ένα σύνολο ερευνών που εξετάζουν την αξία του φροντιστή για το σκύλο και τη δύναμη του δεσμού τους. Σε άγνωστα μέρη ή σε στιγμές που νιώθει άβολα, ο σκύλος τείνει να αναζητήσει τον φροντιστή του. Αλλά σε συνηθισμένα μέρη ή όταν αισθάνεται άνετα (ίσως και λόγω της παρουσίας του φροντιστή), ο σκύλος που είναι κοινωνικός με άλλους ανθρώπους είναι πιθανό να στραφεί προς άγνωστο κόσμο.
Πηγή: Scientific American