Ο πιο πρόσφατος χάρτης του Γαλαξία μας
Στις 25 Απριλίου, η ομάδα Gaia του European Space Agency έδωσε στη δημοσιότητα τη δεύτερη ομάδα δεδομένων, που συγκεντρώθηκαν από τον Ιούλιο του 2014 μέχρι τον Μάιο του 2016, με τα οποία δημιουργήθηκε ο χάρτης του γαλαξία. Σε αυτά περιλαμβάνονται μετρήσεις από μισό εκατομμύριο κβάζαρ - οι ενεργές μαύρες τρύπες στο κέντρο μακρινών γαλαξιών – και 14.099 γνωστά αντικείμενα του ηλικιακού συστήματος (κυρίως αστεροειδείς), παρατηρήσεις για κοντινούς γαλαξίες και το ποσό της σκόνης μεταξύ της Γης και 87 εκατομμυρίων αστεριών (SN: 4/14/18, p. 27).
Το διαστημόπλοιο επίσης υπολογίζει τις αποστάσεις και τις κινήσεις των άστρων εκμεταλλευόμενο την κίνηση της Γης γύρω από τον Ήλιο, μια τεχνική που ονομάζεται παράλλαξη. Καθώς η Γη κινείται, τα αστέρα φαίνεται να κάνουν μια μικρή έκλειψη, το μέγεθος των οποίων σχετίζεται με την απόσταση των αστεριών. Η μέτρηση του μήκους κύματος του φωτός που εκπέμπουν τα αστέρια μάς λέει πόσο γρήγορα κινούνται προς ή από τον Ήλιο. Συνδυάζοντας τις μετρήσεις της Γαίας με προηγούμενες μετρήσεις του ουρανού, οι αστρονόμοι εντοπίζουν τις κινήσεις των άστρων.
Η δεύτερη αυτή ομάδα δεδομένων δείχνει ότι ο γαλαξίας περιλαμβάνει δύο διαφορετικούς πληθυσμούς αστεριών που ενδέχεται να έχουν διαφορετική προέλευση. Η χημεία και η κίνηση των αστεριών υποδεικνύει ότι ορισμένα θα μπορούσαν να έχουν προέλθει από ένα διαφορετικό γαλαξία, μεταξύ αυτών και εμείς.
«Με τη Γαία, μπορούμε να ανασυστήσουμε ολόκληρη την ιστορία του Γαλαξία», είπε χαρακτηριστικά ο επιστημονικός διευθυντής του ESA σε ένα συνέδριο στις 25 Απριλίου.
Για να δείτε το χάρτη του Γαλαξία μας και να περιηγηθείτε, πατήστε εδώ.