Λύθηκε το μυστήριο του Πύργου της Πίζας
Γιατί ο κεκλιμένος Πύργος της Πίζας επιβίωσε ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν την περιοχή κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα; Αυτό είναι ένα διαρκές ερώτημα που ερεύνησε μια ομάδα 16 μηχανικών, συμπεριλαμβανομένου ενός κορυφαίου ειδικού στη σεισμική μηχανική και την αλληλεπίδραση εδάφους-κατασκευής από το Πανεπιστήμιο του Bristol.
Ο καθηγητής George Mylonakis, από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Bristol Department of Civil Engineering, προσκλήθηκε να συμμετάσχει σε μια 16μελή ομάδα έρευνας, με επικεφαλής τον καθηγητή Camillo Nuti του Tre University της Ρώμης, για να ερευνήσει το μυστήριο του κεκλιμένου Πύργου της Πίζας, που προβληματίζει τους μηχανικούς εδώ και πολλά χρόνια.
Παρά το ότι έχει μια επικίνδυνη κλίση σε γωνία 5 μοιρών, οδηγώντας σε μετατόπιση στην κορυφή πάνω από 5 μέτρα, ο 58 μέτρων ύψους Πύργος έχει καταφέρει να επιβιώσει, χωρίς ζημιές, τουλάχιστον τέσσερις δυνατούς σεισμούς που χτύπησαν την περιοχή από το 1280.
Δοθείσης της ευαισθησίας του κτίσματος, το οποίο με δυσκολία καταφέρνει να σταθεί οριζόντιο, ο Πύργος αναμενόταν να υποστεί σοβαρή ζημιά, ακόμα και να καταρρεύσει από μια μέτρια σεισμική δραστηριότητα. Προς έκπληξη όλων αυτό δεν συνέβη και μέχρι σήμερα έχει προκαλέσει απορία στους μηχανικούς για πολύ καιρό. Μετά τη μελέτη του διαθέσιμου σεισμολογικού, γεωτεχνικού και δομικού πληροφοριακού υλικού, η ερευνητική ομάδα κατέληξε στο ότι η επιβίωση του Πύργου μπορεί να αποδοθεί σε ένα φαινόμενο γνωστό ως δυναμική αλληλεπίδραση εδάφους-κατασκευής (DSSI).
Το σημαντικό ύψος και η ακαμψία του Πύργου σε συνδυασμό με τη μαλακότητα του εδάφους, κάνει τα δονούμενα χαρακτηριστικά της δομής να μεταβληθούν σημαντικά, με τέτοιο τρόπο ώστε ο Πύργος να μην αντιδρά στη σεισμική δραστηριότητα του εδάφους. Αυτό ήταν το κλειδί για την επιβίωσή του. Ο μοναδικός συνδυασμός αυτών των χαρακτηριστικών δίνει στον Πύργο της Πίζας το παγκόσμιο ρεκόρ στην επίδραση της δυναμικής αλληλεπίδρασης εδάφους-κατασκευής.
Ο καθηγητής Mylonakis, πρόεδρος της Γεωτεχνικής και της αλληλεπίδρασης Εδάφους-Κατασκευής, και επικεφαλής της Ερευνητικής Ομάδας Σεισμών και Γεωτεχνικής Μηχανικής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Bristol, είπε: «Κατά τρόπο ειρωνικό, το ίδιο το έδαφος που προκάλεσε την αστάθεια της κλίσης και έφερε τον Πύργο στο χείλος της κατάρρευσης, μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι αυτό που τον βοηθάει να επιβιώνει από αυτά τα σεισμικά γεγονότα».
Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν σε διεθνή εργαστήρια και θα παρουσιαστούν επίσημα στο 16ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Σεισμικής Μηχανικής, το οποίο θα λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη μεταξύ 18 και 21 Ιουνίου 2018.
Πηγή: ScienceDaily