Ποιοι γίνονται πιο σοφοί;

Η σύγχρονη ζωή χαρακτηρίζεται από μια παραδοξότητα: Η κοινωνία συνολικά γίνεται πιο έξυπνη, ωστόσο δυσκολευόμαστε να ζήσουμε μια ήρεμη καθημερινότητα. «Πώς είναι δυνατόν σήμερα να έχουμε τόσες, ή και περισσότερες, συγκρούσεις απ’ ό,τι πριν;», ρωτάει ο κοινωνικός ψυχολόγος Igor Grossmann του πανεπιστημίου Waterloo στον Καναδά.

Η απάντηση είναι ότι η «ωμή» ευφυΐα δεν μειώνει τη σύγκρουση, επισημαίνει ο Grossmann. Αυτό το κάνει η σοφία. Τέτοια σοφία – στην ουσία, η ικανότητα να αντιλαμβάνεσαι την οπτική των άλλων και να στοχεύεις σε συμβιβασμό – συμβαίνει πολύ πιο φυσιολογικά σε εκείνους που έχουν μεγαλώσει σε φτωχές ή εργατικές τάξεις, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Grossmann και των συναδέλφων του.

«Η εργασία αυτή είναι η τελευταία λέξη στην έρευνα για τη σοφία» λέει ο Eranda Jayawickreme, κοινωνικός ψυχολόγος στο Wake Forest University στο Winston-Salem, της Β. Καρολίνα.

Μέσα από δύο σχετικά πειράματα ο Grossmann και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι όσοι ανήκουν στις κατώτερες κοινωνικά τάξεις σημειώνουν με συνέπεια υψηλότερους βαθμούς επιτυχίας σε σχέση με όσους ανήκουν σε ανώτερα κοινωνικά στρώματα, όπως οι ερευνητές ανέφεραν στο Proceedings of the Royal Society B. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η βαθμολογία σε έλεγχο IQ δεν συνδέθηκε με οποιονδήποτε τρόπο με τη διαδικασία του σοφού συλλογισμού.

Τα ευρήματα έχουν νόημα, λέει ο Jayawickreme, καθώς οι άνθρωποι που μεγαλώνουν σε περιβάλλον εργατικής τάξης θα πρέπει να βασίζονται σε δεξιότητες που αντλούνται από την κοινότητα, κάτι που δεν συμβαίνει στους ανθρώπους της μεσαίας τάξης. Έτσι έχουν αναπτύξει κοινωνικές τεχνικές που εξομαλύνουν τις συγκρούσεις με τους ομοίους του. Αντίθετα, όσοι ανήκουν στη μεσαία τάξη, τείνουν να εστιάζουν στην εκπαίδευση, η οποία βελτιώνει τη βαθμολογία τους στα τεστ IQ, αλλά δεν καταβάλουν την ίδια προσπάθεια στην ανάπτυξη δεξιοτήτων που επιλύουν τις συγκρούσεις, αναφέρει ο Grossmann

Αν θέλετε να βελτιώσετε τη σοφή συλλογιστική διαδικασία, συμβουλεύει ο Grossmann, προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε γλώσσα τρίτου προσώπου, όταν σκέφτεστε σχετικά με συγκρούσεις. Να απευθύνεστε νοητικά τόσο στον εαυτό σας όσο και στον άλλον με το όνομά του, καθώς αυτό θα σας κάνει να δείτε την κατάσταση ως τρίτος. Και να αναζητάτε καταστάσεις όπου οι εμπειρίες σας και οι προσδοκίες σας δεν είναι στο επίκεντρο.

Πηγή: sciencemag