ΤΟ ΑΓΓΙΓΜΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΤΩΝ ΒΡΕΦΩΝ

ΤΟ ΑΓΓΙΓΜΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΤΩΝ ΒΡΕΦΩΝ

Έχετε σκεφτεί ότι το άγγιγμα στην αρχή της ζωής του μωρού, ενδεχομένως επηρεάζει την ανάπτυξή του;

Σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύτηκε στις 16 Μαρτίου στο Current Biology, το άγγιγμα έχει μεγάλη σημασία στο πώς ο εγκέφαλος του μωρού θα αντιδρά σε αγγίγματα αργότερα.

Τα βρέφη δεν μπορούν να δουν πολύ καλά. Ωστόσο, η αίσθηση της αφής αναπτύσσεται νωρίς, οπότε καθίσταται ο βασικός τρόπος για να λαμβάνουν μηνύματα. «Εστιάσαμε στο άγγιγμα, επειδή είναι μία από τις βάσεις για την επικοινωνία μεταξύ γονέα και παιδιού», επισημαίνει η Nathalie Maitre, νεογνολόγος και νευροεπιστήμονας στο Nationwide Children’s Hospital του Columbus.

Η Maitre και οι συνάδελφοί της μελέτησαν το πώς αντιδρά ο εγκέφαλος των μωρών σε ένα ελαφρύ φύσημα στην παλάμη τους, μετρώντας τις αντιδράσεις τους με ένα μικρό καπέλο-ηλεκτροεγγεφαλογράφημα.

Οι ερευνητές φύσηξαν τα χέρια των βρεφών λίγο μετά που επέστρεψαν σπίτι τους. Εξήντα ένα από αυτά ήταν πρόωρα γεννημένα, μετά από εγκυμοσύνη 24 μέχρι 36 εβδομάδων. Πριν το πείραμα είχαν ήδη περάσει κατά μέσο όρο 28 μέρες στο νοσοκομείο. Μια άλλη ομάδα 55 βρεφών, τα οποία είχαν γεννηθεί στην ώρα τους, ελέγχθηκε τρεις μέρες μετά τη γέννα.

Τα βρέφη που είχαν γεννηθεί κανονικά παρουσίασαν έντονη αντίδραση στο φύσημα, η οποία δεν είχε σχέση με τον ήχο του φυσήματος, αφού δεν υπήρχε αντίδραση όταν οι ερευνητές φυσούσαν με το σχετικό όργανο μακριά από τα βρέφη. Τα πρόωρα βρέφη παρουσίασαν ασθενέστερες εγκεφαλικές αντιδράσεις.

Υπάρχει όμως και συνέχεια στην ιστορία. Οι ερευνητές επίσης εξέτασαν τον αριθμό και τον τύπο του αγγίγματος (θετικό ή αρνητικό) που λάμβαναν τα πρόωρα βρέφη, ενώ βρίσκονταν στο νοσοκομείο.

Εκείνα που είχαν λάβει μεγαλύτερο αριθμό θετικών αγγιγμάτων, όπως θηλασμός, αγκαλιές με γυμνό δέρμα και μασάζ, είχαν εντονότερες αντιδράσεις στα φυσήματα απ’ ό,τι τα βρέφη που είχαν λάβει μικρότερο αριθμό τέτοιων αγγιγμάτων. Κι αυτό που είναι πιο ανησυχητικό, τα πρόωρα βρέφη που είχαν λάβει μεγαλύτερο αριθμό αρνητικών αγγιγμάτων, π.χ. τσιμπήματα, ενέσεις κτλ., έτειναν να έχουν ελαττώσει σημαντικά τις εγκεφαλικές αντιδράσεις στα φυσήματα.

Οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν αν τα πρώιμα αυτά αγγίγματα, θετικά και αρνητικά, αποτελούν την αιτία για τις διαφορές στις αντιδράσεις του εγκεφάλου. Αλλά είναι πιθανό, αυτές οι πρώιμες απτικές εμπειρίες να διαμορφώνουν τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου κατά τρόπο σημαντικό, επισημαίνει η Maitre. Αν συμβαίνει αυτό, τότε τα αποτελέσματα έχουν σημαντικές συνέπειες.

Συχνά, οι γονείς δεν έχουν την πολυτέλεια να αγκαλιάζουν το μωρό τους. Οι νοσοκόμες, οι γιατροί και άλλοι ιατρικοί επαγγελματίες παρέχουν άλλες μορφές φροντίδας. Αλλά αυτό που γενικά μπορούν όλοι να κάνουν (επαγγελματίες και γονείς,) είναι να φροντίσουν ώστε να δίνουν θετικά αγγίγματα, για να ενθαρρύνουν τη βέλτιστη δυνατή ανάπτυξη των βρεφών, να τους δώσουν την καλύτερη αρχή.