Πρέπει να μιλάτε στον σκύλο σας;
Μιλάτε στο σκύλο σας; Νομίζετε πως έχει καμία σημασία αυτό για τη μεταξύ σας σχέση; Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Υόρκης έκαναν σχετική έρευνα.
Σε μια σειρά από δοκιμές, μιλούσαν σε σκύλους με φωνή σε υψηλούς τόνους και μετά με φυσιολογική ενήλικη φωνή. Στη συνέχεια κατέγραφαν σε ποιον ομιλητή οι σκύλοι αντιδρούσαν και ήθελαν να αλληλεπιδράσουν.
Οι ερευνητές ήθελαν να δοκιμάσουν αν το να μιλάμε στους σκύλους με «σκυλίσιο» λόγο ήταν χρήσιμο για τα ζώα ή αν το κάνουμε αυτό απλώς επειδή βλέπουμε τους σκύλους σαν μωρά.
Ο «σκυλίσιος» λόγος περιλαμβάνει υψηλό τόνο φωνής και υπερβολικά συναισθήματα – όπως όταν μιλάμε σε μικρά παιδιά.
Η Δρ. Katie Slocombe από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου, εξηγεί ότι αυτό που ήθελαν να δουν ήταν αν ο δεσμός μεταξύ ανθρώπων και ζώων επηρεάζεται από τον τύπο και το περιεχόμενο της επικοινωνίας.
Κατά τη διάρκεια των δοκιμών χρησιμοποιήθηκαν φράσεις όπως «είσαι καλός σκύλος!» και «πάμε βόλτα;».
Στη συνέχεια, κάποιος άλλος μιλούσε στο ζώο με φυσιολογική φωνή σχετικά με θέματα άσχετα με το ζώο, π.χ. «χθες πήγα κινηματογράφο».
Κατόπιν, οι ομιλητές ανάμειξαν «σκυλίσιο» λόγο με λέξεις που δεν σχετίζονται με το σκύλο και με φυσιολογικό λόγο με λέξεις που σχετίζονται με το σκύλο.
Οι ερευνητές μέτρησαν την προσοχή του σκύλου, ενόσω ο άνθρωπος μιλούσε, αλλά και με ποιον ο σκύλος ήθελε να αλληλεπιδράσει, όταν ο άνθρωπος σταματούσε να μιλάει.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι σκύλοι ήταν περισσότερο πιθανό να περάσουν κάποιον χρόνο μαζί με τον ομιλητή που χρησιμοποιούσε «σκυλίσιο» λόγο με λέξεις που σχετίζονται με τον σκύλο.
Έτσι, η χρήση «σκυλίσιου» λόγου συμβάλλει στο να δημιουργείται μεγαλύτερος δεσμός ανάμεσα στον άνθρωπο και το σκύλο του.
Όταν οι διαφορετικοί τύποι ομιλίας αναμειγνύονταν, οι σκύλοι δεν έδειχναν καμία προτίμηση σε κανέναν ομιλητή.
Πηγή: BBC