Πιθανή η ύπαρξη εξωγήινης ζωής στο ηλιακό σύστημά μας
Αρχικά το είδαμε σαν μικρή πιτσιλιά σε μια φωτογραφία ενός μακρινού φεγγαριού. Και τώρα μπορεί να είναι μία από τις καλύτερες ελπίδες μας να βρούμε εξωγήινη ζωή στο ηλιακό σύστημά μας.
Οι επιστήμονες πριν από λίγες μέρες ανακοίνωσαν ότι υπάρχει νερό που αναβλύζει στην Ευρώπη, ένα από τα φεγγάρια του Δία και ένας από τους κύριους υποψηφίους για ύπαρξη ζωής στο ηλιακό σύστημά μας. Επίσης ανακαλύφθηκαν πίδακες στο φεγγάρι Εγκέλαδος του Κρόνου, κατά την αποστολή του Cassini, που υποδεικνύει ότι το παράξενο φεγγάρι έχει τα θεμέλια της ζωής.
Αν και η ανακάλυψη σχετικά με την Ευρώπη είναι εντελώς νέα, τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν είναι παλιά. Ο πίδακας μπορεί να είναι παλαιός και μπορεί να μας βοηθήσει να λύσουμε επιτέλους το μυστήριο του αν είμαστε μόνοι στο σύμπαν, ή ακόμα και στο μικρό τμήμα μας: το ηλιακό μας σύστημα.
«Αν η Ευρώπη έχει πίδακες που φτάνουν μέχρι το διάστημα, αυτό μας ανοίγει ένα νέο παράθυρο για μελλοντική εξερεύνηση», ο Xianzhe Jia, φυσικός του διαστήματος στο Πανεπιστήμιο του Michigan και ο βασικός συγγραφέας της νέας μελέτης. «Μπορεί να καταφέρουμε να βρούμε τι συμβαίνει στον ωκεανό».
Έτσι η NASA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος ετοιμάζονται να στείλουν αποστολές στον Δία και το σύστημα που βρίσκεται σε τροχιά γύρω του.
Ο ΕΟΔ ελπίζει να στείλει την αποστολή του στα φεγγάρια του Δία το 2022 και θα εξερευνήσει και άλλα φεγγάρια που πιστεύεται ότι έχουν μεγάλους ωκεανούς που κρύβονται κάτω από τις επιφάνειές τους, του Γανυμήδη, της Καλλιστούς και της Ευρώπης. Την ίδια χρονιά πρόκειται να στείλει και η NASA τη δική της αποστολή.
«Αν υπάρχουν πίδακες και μπορέσουμε άμεσα να πάρουμε δείγμα από αυτά που βγαίνουν από το εσωτερικό της Ευρώπης, τότε μπορούμε ευκολότερα να δούμε αν η Ευρώπη έχει τα συστατικά στοιχεία της ζωής», είπε ο Robert Pappalardo, επιστήμονας της NASA.
«Αυτός είναι ο σκοπός της αποστολής. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα».
«Συνθήκες διαβίωσης προϋποθέτουν μια συγκεκριμένη ισορροπία χημικών στοιχείων: στη Γη, η ζωή δεν θέλει να είναι πολύ όξινη, πολύ αλκαλική, αν και υπάρχει ένα εύρος συνθηκών στις οποίες η ζωή θα μπορούσε να υπάρχει», είπε ο Leigh Fletcher, ερευνητής πλανητικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Leicester. «Όσο πιο ευνοϊκές είναι, τόσο πιο πιθανό είναι να υπάρχει ζωή».
Πηγή: Independent