ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (II)

Το θέμα της εξέλιξης του χρέους της Αργεντινής μας έχει απασχολήσει μέχρι σήμερα άλλες δύο φορές διότι ουσιαστικά σχετίζεται με το πώς η διεθνής κοινότητα κεφαλαίου και δικαιοσύνης αντιμετώπιζε υπερχρεωμένες εθνικές οντότητες (κράτη), που είτε κηρύττουν πτώχευση είτε απειλούν ότι θα κηρύξουν πτώχευση.

Η Ελλάδα είναι μία περίπτωση υπερχρέωσης όπου φαίνεται ότι οι δείκτες χρέους προς ΑΕΠ θα διατηρηθούν επί μακρού σε υψηλά επίπεδα. Άρα παρόλο που έχει ειδικά χαρακτηριστικά (υπερσυγκέντρωση χρέους – μέλος νομισματικής ένωσης κ.τ.λ.) έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη της υπόθεσης της Αργεντινής.

Ήμασταν στη φάση, όπου αναμέναμε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα ενέκρινε ή θα ανέτρεπε προηγούμενη απόφαση δικαστηρίου της Νέας Υόρκης των ΗΠΑ, με την οποία διατασσόταν η Αργεντινή να μην ικανοποιήσει κανένα πιστωτή της, εάν δεν ικανοποιούσε τους μη συμφωνούντες ομολογιούχους της. Αυτούς δηλαδή που είχαν αρνηθεί να ενταχθούν στο σχήμα του 2005 με το οποίο η Αργεντινή έδινε τα 25 – 29 cents για κάθε οφειλόμενο δολάριο. Το 92% των πιστωτών είχαν ενταχθεί στο σχήμα και το 8% (περίπου 15δις δολάρια) είχε αρνηθεί να συμμορφωθεί και ζήτησε δικαστική συνδρομή στον τόπο έκδοσης των ομολόγων, δηλαδή τις ΗΠΑ.

Στην πρώτη απόφασή του λοιπόν το US Supreme Court των ΗΠΑ (9/10/2013), παρά την αντίθετη υπέρ της Αργεντινής (!) επέμβαση της κυβέρνησης Obama, έβγαλε απόφαση εναντίον της κυβέρνησης της Αργεντινής. Έτσι η Αργεντινή αντιμετωπίζει εκ νέου το ενδεχόμενο νέας πτώχευσης. Υπάρχει πιθανότητα το US S.C να επανέλθει αλλά μάλλον δύσκολο ν’ αλλάξει η απόφαση.

Είναι απίστευτο το κέρδος των κερδοσκόπων ομολογιούχων από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Ενδεχομένως έχουν αγοράσει τις ομολογίες που κατέχουν με 15 – 25% της αξίας τους και τώρα τις αποπληρώνονται στο 100%, εφόσον βεβαίως η Αργεντινή συμμορφωθεί με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Το χρέος της Ελλάδος είναι κατά 40% μ’ ένα πιστωτή (European Officials) και είναι όλο πλέον υπό αγγλικό δίκαιο και μάλιστα σε ευρώ.

Με βάση τις εξελίξεις αυτές είναι πλέον πολύ καθαρό ότι οποιαδήποτε σκέψη, που στηρίζεται στο ότι η μελλοντική ανάπτυξη της Ελλάδος θα προέλθει από μονομερείς ενέργειες που σχετίζονται αποκλειστικά με τη διαχείριση του χρέους, είναι ανεδαφική. Εκτός εάν πιστεύουμε ότι τα αγγλικά δικαστήρια θα είναι περισσότερο φιλικά με την Ελλάδα από ότι τα αμερικανικά με την Αργεντινή που είχε και την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης!

 

Πηγή: Capital.gr

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.