ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΝΕΟ: JANET YELLEN

Το καλό μέλλον χτίζεται βήμα – βήμα. Το κακό μέλλον μπορεί να έρθει και ξαφνικά και κατακλυσμιαία από μία άτυχη στιγμή.

Δε θυμάμαι ποιος το έχει πει αυτό και δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία. Περιγράφει όμως όλη τη δυσκολία με την οποία η δημιουργικότητα εξελίσσεται για να κτιστεί το μέλλον. Αυτό είναι ιδιαίτερα επίκαιρο τις μέρες που ζούμε όταν όλος ο κόσμος και ιδίως οι ΗΠΑ προσπαθούν να βρουν το βηματισμό τους για να διαμορφώσουν το μονοπάτι για την έξοδο από τη μεγάλη ύφεση (Great Recession).

Ένα καλό βήμα λοιπόν προς την κατεύθυνση αυτή για ένα καλύτερο παγκόσμιο μέλλον είναι η πρόταση του B. Obama να γίνει διοικητής της FED η J. Yellen. Για τρεις βασικούς λόγους:

α) Η J. Yellen στηρίζει μία αργή έξοδο (αρχές του 2015;) από τη διαδικασία μηνιαίας αγοράς ομολόγων 85 δις δολάρια με την οποία η FED, ως παγκόσμια και κεντρική τράπεζα, συντηρεί την αμερικανική και την παγκόσμια ρευστότητα αλλά και την πεποίθηση ότι η παροχή ρευστότητας θα συνεχιστεί στις ΗΠΑ και σε όλον τον κόσμο και ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται μπροστά στη γέννηση μίας πολύ υγιέστερης οικονομικής ανάκαμψης. Αυτή πήγε να απειληθεί πριν δύο μήνες, όταν παρατηρήθηκε άνοδος των επιτοκίων μετά την προφορική παρέμβαση της FED, που προανήγγειλε κάποιας μορφής περιορισμού των μηνιαίων αγορών ομολόγων.

Η μετριοπαθής διαχείριση των αγορών ομολόγων είναι κάτι που ιδίως η Ευρώπη αυτή τη στιγμή το χρειάζεται δεδομένου ότι βρίσκεται σε μεταβατικό πολιτικό στάδιο χωρίς κυβέρνηση στη Γερμανία και λίγο πριν τις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014. Μία στενότητα στη ρευστότητα από τις ΗΠΑ θα δημιουργούσε σοβαρές δυσκολίες στη δειλή ανάκαμψη της Ευρώπης.

Η Ελλάδα ως «αναπτυσσόμενη» οικονομία χρειάζεται την αμερικανική ρευστότητα. Εξάλλου το βλέπουμε τις μέρες αυτές στο χρηματιστήριο.

β) Η J. Yellen επανειλημμένα έχει δείξει ότι την ενδιαφέρουν περισσότερο οι άνθρωποι, δηλαδή η απασχόληση και λιγότερο οι τιμές, δηλαδή ο πληθωρισμός. Προφανώς αναφέρομαι στους δύο βασικούς στόχους στη FED, διατήρηση τιμών και διατήρηση της απασχόλησης. Με τόσο μεγάλο κενό μεταξύ υποθετικής παραγωγικής ικανότητας και πραγματικής παραγωγικής ικανότητας είναι πολύ σωστό, οι λογικοί άνθρωποι να μη φοβούνται το φάντασμα του πληθωρισμού και να σκύβουν το κεφάλι τους στο φάντασμα της ανεργίας.

γ) Επιτέλους αναλαμβάνει το τιμόνι της FED ένας άνθρωπος που δε συμμετείχε στο πάρτυ της απελευθέρωσης των αγορών κεφαλαίων και της ασυδοσίας του τραπεζικού συστήματος. Αντιθέτως, επανειλημμένα έχει δείξει το σχετικό προβληματισμό της. Τα πολιτικά συστήματα (βλέπε Obama) αντιλαμβάνονται σιγά - σιγά ότι τα τραπεζικά συστήματα έχουν χάσει την αυτορυθμιστική τους ικανότητα και απαιτείται πολύ πιο οργανωμένο πλαίσιο λειτουργίας τους.

Με την τοποθέτηση της Yellen αναδεικνύεται η εντυπωσιακή η επίδοση του Προέδρου των ΗΠΑ να τηρεί ορισμένες πολιτικές αρχές που έχει διακηρύξει κάνοντας δύσκολες επιλογές μακριά από τη μαγεία των δυνατών οικονομικών κέντρων εξουσίας.

 

Πηγή: Capital.gr

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.