ΠΡΟΣ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών και των αγορών επιβεβαιώθηκαν την Πέμπτη 4 Απριλίου, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διατήρησε, στα ιστορικά χαμηλά του, το βασικό της επιτόκιο στο 0,75%. Μετά τον Ιούλιο του 2012, η ΕΚΤ έχει διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της (για 9 διαδοχικούς μήνες) παρά την ύφεση που υπάρχει στην Ευρωζώνη και την υψηλή ανεργία που παρατηρείται. Πλέον, οι επενδυτές αναζητούν ενδείξεις για τυχόν μείωση τους επόμενους μήνες, προκειμένου να εξέλθει η Ευρωζώνη από την ύφεση. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Guillaume Menuet (09/04/2013), οικονομολόγος της Citi, αναμένεται μείωση του βασικού παρεμβατικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης το Μάιο ή τον Ιούνιο του 2013.

Η στήριξη της ΕΚΤ προς την Ευρωπαϊκή οικονομία είναι μικρότερη σε σχέση με τη στήριξη της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας, όπου έχουν προωθηθεί μαζικά προγράμματα αγοράς ομολόγων και έχουν μειωθεί τα επιτόκια κοντά στο μηδέν (Rosa and Jones, 2013). 

Αναφορικά με τα κρατικά ομόλογα, οι αποδόσεις των ομολόγων στις χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης άργησαν να αντιδράσουν. 

Στην Ιαπωνία, ο Haruhiko Kuroda ορίστηκε ως ο νέος κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας. Στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση (Bloomberg 22/03/2013), ανακοίνωσε ένα στόχο της τάξης του 2% για τον πληθωρισμό τα επόμενα δύο χρόνια και δεσμεύτηκε να αγοράσει περισσότερα κρατικά ομόλογα. Με τον τρόπο αυτό ώθησε τις προσδοκίες για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, αποδυνάμωση του γιεν και μείωση των αποδόσεων των Ιαπωνικών κρατικών ομολόγων κοντά σε ένα ιστορικά χαμηλό ποσοστό (σε βάθος δεκαετίας). 

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), στη συνεδρίαση του Μαρτίου 2013, επικύρωσε την επί μακρόν πολιτική της για χαμηλά επιτόκια και τη διατήρηση του προγράμματος αγοράς κρατικών χρεογράφων. Μάλιστα, φαίνεται ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν την πολιτική τους αυτή μέχρι το έτος 2015. Πιο συγκεκριμένα, η Fed αποφάσισε να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο εύρος του 0%-0,25% και να συνεχίσει το πρόγραμμα της μηνιαίας αγοράς κρατικών ομολόγων αξίας 85 δισ. δολαρίων με φόντο τον ελεγχόμενο πληθωρισμό κάτω από το 2,5%. 

Η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας, διατήρησε τα επιτόκιά της στο 0,50% επίπεδο στο οποίο βρίσκεται από το Μάρτιο του 2009, όπως και του προγράμματος αγοράς ομολόγων στις £375 δις (Rosa and Jones, 2013). 

Όσον αφορά στις αγορές χρήματος τα FRA / OIS spreads (αποτελεί μέτρο της επικινδυνότητας που συνεπάγονται οι συναλλαγές στην διατραπεζική αγορά) κινήθηκαν αισθητά υψηλότερα υπό το φόβο ότι η διάσωση των ασφαλισμένων καταθετών από τις Κυπριακές τράπεζες θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιδρομή των καταθετών (bank runs) στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, η οποία θα οδηγούσε σε αύξηση των επιτοκίων της διατραπεζικής αγοράς (Rosa and Jones, 2013). 

Αναφορικά με τα κρατικά ομόλογα, οι αποδόσεις των ομολόγων στις χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης άργησαν να αντιδράσουν λόγω των εξελίξεων στην Κύπρο, αλλά έκτοτε τα BTP/bund spreads έχουν επιστρέψει στις τιμές που είχαν αμέσως μετά τις Ιταλικές εκλογές (Rosa and Jones, 2013). Οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων στις ΗΠΑ, αυξήθηκαν στο 2,06% αποδεικνύοντας τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη των επενδυτών σε περισσότερο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, όπως οι μετοχές. 

Τέλος, όσον αφορά στον πληθωρισμό (Rosa and Jones, 2013), στην Ευρωζώνη παρουσιάζει μείωση στις πληθωριστικές προσδοκίες (5y inflation swap) τις τελευταίες 4 εβδομάδες. Στις ΗΠΑ έχει μείνει στάσιμος την ίδια χρονική περίοδο. Μάλιστα, πρόσφατη μελέτη από την Κεντρική Τράπεζα του Cleveland, εκτιμά ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει κάτω από το 1,5% κατά μέσο όρο, στα επόμενα 10 χρόνια. Στο Ην. Βασίλειο οι πληθωριστικές προσδοκίες αυξήθηκαν κατά 1% σε σχέση με τον Ιανουάριο, αν και περίπου το μισό από το ποσοστό αυτό εξηγείται λόγω της ανακοίνωσης που έγινε σύμφωνα με την οποία το Ην. Βασίλειο θα διατηρήσει τη μεθοδολογία που ακολουθεί για τον υπολογισμό του δείκτη τιμών λιανικής (retail price index), ανακουφίζοντας τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τις επιδράσεις που θα είχε η αλλαγή της μεθοδολογίας αυτής στις πληρωμές των ομολόγων που σχετίζονται με τα επίπεδα πληθωρισμού (inflation-linked bonds). Στην Ιαπωνία, οι πληθωριστικές προσδοκίες έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών, φτάνοντας κοντά στο στόχο του 2% που έχει τεθεί από τη νέα κυβέρνηση υπό τον Shinzo Abe.

 

Βιβλιογραφία:

Rosa B. and Jones P. (2013) Moving Toward Risk-Off Again? Roubini.org

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.