TO ΠΡΩΤΟ ΘΕΤΙΚΟ ΤΡΙΜΗΝΟ

Μιλάμε για το δεύτερο τρίμηνο του 2021, οπότε αναμένεται μια αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,3%. Η βύθιση του ΑΕΠ άρχισε από το δεύτερο τρίμηνο του 2020, όταν το ΑΕΠ που παρήχθη στη χώρα έφθασε τα 39,4 δισ. ευρώ ενώ τώρα το αναμένουμε στα 41,1 δισ. ευρώ.

Μέχρι τώρα ζήσαμε την απίστευτη ύφεση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2020    (-14,2%) και στη συνέχεια άρχισε να μειώνεται ο βαθμός ύφεσης (-11,7 % το τρίτο τρίμηνο, -13,1% το τέταρτο τρίμηνο και -12,5% το πρώτο τρίμηνο του 2021).

Από εδώ και πέρα μετά το πρώτο θετικό τρίμηνο του 2021 θα έρθει ένα καλύτερο τρίμηνο (+8,1%) και ένα πολύ καλύτερο τέταρτο τρίμηνο (+13,3%) για να κάνουμε μία βελτίωση του ΑΕΠ σε όλον τον χρόνο (2021) της τάξης του +3,3%!

Αυτή η εξέλιξη των μεγεθών είναι όπως την προβλέπουμε στο λεγόμενο βασικό σενάριο, το οποίο προϋποθέτει για την Ελλάδα μια σταθερή αύξηση των εμβολιασμών, συνέχιση των περιοριστικών μέτρων το πρώτο τρίμηνο και σχετικά επιτυχή εφαρμογή των κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Θα μπορούσε όμως να συμβεί ένα καλύτερο και ένα χειρότερο σενάριο εξέλιξης. Το καλύτερο συνδέεται με μία συσσώρευση εμβολιασμών στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Εάν δηλαδή Μάιο με Ιούνιο έχει εμβολιαστεί πάνω από το μισό του πληθυσμού, θα βρισκόμαστε στο σενάριο αυτό. Να μην ξεχνάμε ότι ο εμβολιασμός θα είναι μία προοδευτική εξέλιξη που θα είναι αισθητή σε όλο το δεύτερο τρίμηνο. Γι’ αυτό μπορεί να προκληθεί και μία σημαντικότερη ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας.

Το αρνητικό σενάριο συνδέεται με δύο καταστάσεις. Με τις δυσκολίες και καθυστερήσεις διάχυσης του εμβολιασμού που μπορεί να οφείλονται σε αδυναμίες των μηχανισμών απορρόφησης της εμβολιαστικής δύναμης αλλά και σε επιχειρηματικές στρατηγικές και συγκρούσεις επιχειρηματικών συμφερόντων! Πολύ δύσκολα μπορούμε να υπεισέλθουμε στο τελευταίο αυτό σενάριο αλλά μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν σημαντικά επενδυμένα επιχειρηματικά και εθνικά συμφέροντα. Η δεύτερη κατάσταση αφορά τις μεταλλάξεις του COVID σε συνδυασμό με την ικανότητα της πολιτικής να μπορεί να εφαρμόζει αποτελεσματικά lockdowns όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη. Εάν δηλαδή αντιμετωπίσουμε ένα τρίτο κύμα επιθετικού μεταλλαγμένου COVID, τότε τα πάντα θα εξαρτηθούν από τον τρόπο εφαρμογής της κοινωνικής αποστασιοποίησης μέχρι να έλθουν τα εμβόλια.

Το πρωτογενές έλλειμμα θα παραμείνει αρκετά υψηλό λόγω της καθυστέρησης των εσόδων και των πολιτικών ενίσχυσης του εισοδήματος (+7 δισ. ευρώ). Από -8,6% το οποίο αναμένουμε το πρώτο τρίμηνο, το εκτιμούμε στο -3,3%, το δεύτερο για να γίνει θετικό (!), το τρίτο και εν τέλει να κλείσει στο -2% για όλο το έτος.

Ο κύριος τροφοδότης της ανάκαμψης θα είναι η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις. Το πρώτο τρίμηνο η ιδιωτική κατανάλωση ήταν στάσιμη, αλλά οι επενδύσεις εκτιμούμε ότι «τσίμπησαν» ένα +6,5%!

Το δεύτερο τρίμηνο η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί κατά +14%(!) και οι επενδύσεις +10,6%. Τελικά σε όλο το 2021 η κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 4,3% και οι επενδύσεις κατά 12,2% (!). Η επιστροφή στην κανονικότητα θέλει υπομονή, σταθερότητα διοίκησης και λίγη τύχη!

Πρώτη δημοσίευση: εφημερίδα Τα Νέα, 25 Ιανουαρίου 2021