Αποκατάσταση και ανάδειξη αρχαίου ναού του Διός, στην Εύρωμο

Την ανάδειξη ενός από τους καλύτερα διατηρημένους αρχαίους ναούς στη Μικρά Ασία, του ναού του Διός Λειψηνού, στην Εύρωμο -μια αρχαία ελληνική πόλη κοντά στα παράλια του Αιγαίου και την αρχαία Αλικαρνασσό, το σημερινό Μπόντρουμ-  σχεδιάζουν οι τούρκικες Αρχές.

Πρόκειται για ρωμαϊκό ναό του 2ου μ.Χ. αιώνα, έργο του αυτοκράτορα Αδριανού και κέντρο εντατικών ανασκαφών τα τελευταία χρόνια. Οι έρευνες στην πόλη άρχισαν το 2011, όπως δήλωσε στη Hurriyet Τούρκος αρχαιολόγος, ο οποίος επισήμανε ότι οι εργασίες επικεντρώνονται στον ναό, την αγορά, το θέατρο, τα λουτρά και τα τείχη.

Η Εύρωμος ήταν μία από τις σπουδαιότερες πόλεις της Καρίας –περιοχής, περίπου, απέναντι από τα Δωδεκάνησα.

Στην αρχαιότητα, η πόλη αποτέλεσε τμήμα του βασιλείου του Μαύσωλου, το 201 π.Χ. καταλήφθηκε από τα στρατεύματα του Φιλίππου Ε΄ κι έμεινε στα χέρια του για τέσσερα χρόνια. Μάλιστα, για αυτά τα τέσσερα χρόνια άλλαξε όνομα σε «Φίλιπποι». Το 197 π.Χ. πέρασε στην εξουσία του Αντίοχου Γ΄, που με τη Συνθήκη της Απάμειας την έδωσε στην κυριαρχία της Ρόδου. Το 167 π.Χ. απαλλάχτηκε από την κυριαρχία των Ροδίων κι έκοψε δικά της νομίσματα, και τον 2ο αιώνα ενώθηκε πολιτικά σε συμπολιτεία με άλλες γειτονικές πόλεις. Για τη συμπολιτεία, οι πηγές δεν συμφωνούν -άλλες δίνουν τις πόλεις Χαλκήτορας, άλλες τα Μύλασα και την  Όλυνθο, άλλες τις Ταυρόπολις, Πλάρασα και Χρυσάορις.

Πιθανολογείται ότι η πόλη κατά τη Βυζαντινή περίοδο και τα πρώτα χρόνια της αυτοκρατορίας είχε πέσει σε παρακμή και εγκαταλείφθηκε. Στην Οθωμανική περίοδο, περιηγητές αναφέρουν πολλά ασβεστοκάμινα μέσα στον χώρο της αρχαίας πόλης -που έλιωναν τα ερείπιά της κι έβγαζαν ασβέστη.

Μετά την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για τη συντήρηση και ανάδειξη του ναού, μέλημα των αρχαιολόγων θα είναι η αποκατάσταση της βόρειας όψης του ώστε να είναι περισσότερο ανθεκτικός στους σεισμούς. Ευελπιστούν ότι ο ναός, αλλά και τα ευρήματα των ανασκαφών, θα πάρουν τη θέση που τους αξίζει, καθώς είναι ένας από πιο ενδιαφέροντες αρχαίους ναούς στη Μικρά Ασία.

 

 

Πηγή: anaskafi/Ναυτεμπορική, Protagon