Ανακαλύφθηκε αρχαία ταφή αλόγου στο Ιράν

Aρχαία ταφή που περιέχει τα οστέινα κατάλοιπα ενός αλόγου - ηλικίας 4 ετών, σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις - ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους στο Tepe Ashraf, τον μοναδικό αρχαιολογικό λόφο στο Ισφαχάν, στο κεντρικό Ιράν.

Ο σκελετός του αλόγου βρέθηκε κοντά σε περιοχή όπου ένας τεράστιος τάφος βρέθηκε τον περασμένο μήνα. Ο τάφος αυτός σύμφωνα με τους αρχαιολόγους θα μπορούσε να ρίξει νέο φως στην αρχαία ανθρώπινη ζωή στο Ισφαχάν.

«Η συγκεκριμένη ταφή με το κεφάλι του αλόγου στραμμένο προς το σώμα του, δείχνει μια επίσημη ταφή που έγινε κατά τα πρώτα χρόνια της Δυναστείας των Αρσακιδών (247 π.Χ. - 224 μ.Χ.). Σε αυτόν τον τύπο ταφής, το σώμα του ζώου θαβόταν δίπλα στην ταφή του ιδιοκτήτη του», δήλωσε την Τρίτη ο αρχαιολόγος Alireza Jafari-Zand.

Ο Jafari-Zand, επικεφαλής της αρχαιολογικής ανασκαφής στο λόφο, εξηγεί: «Τα στοιχεία που ήρθαν στο φως από μερικές νεκροπόλεις της Δυναστείας των Αρσακιδών, που ανασκάφηκαν στο βόρειο Ιράν, δείχνουν ότι συχνά το άλογο του νεκρού θαβόταν δίπλα του. Αυτό δείχνει ότι έχουμε την ίδια ταφική παράδοση στο Ισφαχάν. Η ανακάλυψη αυτού του τύπου ταφής στο λόφο του Ashraf είναι πολύ σημαντική για την ιστορία της περιοχής, διότι μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί παρόμοιο φαινόμενο στο κεντρικό Ιράν».

«Το Tepe Ashraf είναι η δεύτερη θέση μετά το Tepe Sialk (στην επαρχία του Ισφαχάν) που έχει δώσει ταφές τέτοιου τύπου και προσφέρουν πολύτιμες ενδείξεις για να αποκαλύψουν τη σκοτεινή ιστορία του προ-ισλαμικού Ισφαχάν», δήλωσε ο Jafari-Zand.

Οι ανασκαφές στο Tepe Ashraf ξεκίνησαν αρχικά το 2010 όταν ο Jafari-Zand ανακοίνωσε ότι η ομάδα του βρήκε αποδεικτικά στοιχεία στην περιοχή που υποδηλώνουν ότι ο συγκεκριμένος τόπος των Σασσανίδων είχε επίσης χρησιμοποιηθεί κατά τη δυναστεία των Μπουγιδών (ή Βουγιδών) (945–1055 μ.Χ.). «Πέσαμε πάνω σε ένα ανακατασκευασμένο τμήμα στα ερείπια του κάστρου, το οποίο υποδηλώνει ότι η κατασκευή είχε χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Βουγιδών».

«Το Ισφαχάν είναι μια πόλη, η οποία δεν έχει πεθάνει ποτέ από την ιστορία… και το παλιό Ισφαχάν είναι κάτω από τη σύγχρονη πόλη. Έτσι, συνήθως, η αρχαιολογική ανασκαφή είναι αδύνατη», σύμφωνα με τον Jafari-Zand, ο οποίος πιστεύει ότι το βουνό κρατά ένα μέρος της ιστορίας του Ισφαχάν και του Ιράν στην καρδιά του. Το ανάχωμα έχει υποστεί σοβαρές ζημιές στη βόρεια πλευρά από την κατασκευή ενός δρόμου.

Πηγή: Ανασκαφή/The Archaeology News Network