Νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μετατρέπει τις σκέψεις σε κείμενο

Δημιουργήθηκε σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, που μπορεί να μεταφράσει την εγκεφαλική δραστηριότητα ενός προσώπου, που ακούει μια ιστορία ή φαντάζεται να λέει μια ιστορία, σε ρέον κείμενο. Το πρόγραμμα ονομάζεται «σημασιολογικός αποκωδικοποιητής» και αναπτύχθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. Βασικός στόχος του είναι να βοηθήσει όσους, ενώ έχουν συνείδηση, δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωματικά.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση στην επιθεώρηση «Nature Neuroscience», η τεχνολογία αυτή βασίστηκε μερικώς στη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης των προγραμμάτων γενετικής τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT της Open AI (που υποστηρίζεται από την Microsoft) και του Bard της Google.

Το βασικό χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου συστήματος είναι ότι δεν προϋποθέτει χειρουργικά εμφυτεύματα, οπότε η διαδικασία είναι μη επεμβατική. Επίσης, δεν υπάρχει συγκεκριμένη λίστα λέξεων που θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Η εγκεφαλική δραστηριότητα μετριέται χρησιμοποιώντας έναν σαρωτή fMRI (λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού) μετά από εκτενή εκπαίδευση του αποκωδικοποιητή, στον οποίο το άτομο ακούει ώρες podcast στο σαρωτή. Κατόπιν, εφόσον ο συμμετέχων είναι ανοιχτός στην αποκωδικοποίηση των σκέψεών του, η ακρόαση μιας νέας ιστορίας ή αφήγηση μιας ιστορίας προϊόν της φαντασίας του επιτρέπει στο μηχάνημα να δημιουργήσει το αντίστοιχο κείμενο μόνο από την εγκεφαλική δραστηριότητα.

Πηγή: naftemporiki.gr