ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΗΡΙΞΕΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΤΟΝΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ

Οι συνεδριάσεις των τελευταίων ημερών είχαν όλα τα στοιχεία που μας συντροφεύουν εδώ και τουλάχιστον 5 μήνες.

Συνεχείς εναλλαγές ψυχολογίας και μεταβλητότητα υψηλής έντασης που προκαλεί έντονη κόπωση ακόμα και στον πιο έμπειρο χρηματιστηριακό επενδυτή.

Το θετικό κατά την προσωπική μου άποψη είναι ότι ενώ ακόμα δύσκολα κάποιος μπορεί να πει ότι έχουμε κάτι ξεκάθαρο ως προς την προοπτική συμφωνίας με τους εταίρους μας στην ευρωζώνη το ελληνικό χρηματιστήριο διατηρεί εν μέσω πολύ άσχημου κλίματος τη πολύ σημαντική βάση στήριξης των 710-720 μονάδων.

Το γεγονός ότι η συνεδρίαση της 21/4 μας έδωσε νέο πολύμηνο χαμηλό σε επίπεδο κλεισίματος γενικού δείκτη πέρασε γρήγορα προς το παρόν τουλάχιστον χωρίς να προκαλέσει σπάσιμο των στηρίξεων και ήταν και απαρχή μιας αντίδρασης του γενικού δείκτη που έδωσε τιμές κλεισίματος ακόμα και πάνω από τις 800 μονάδες έπειτα από 5 διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις με σχετικά ικανοποιητικό ημερήσιο τζίρο.

Πρωταγωνιστής αυτής της ανάκαμψης ήταν ο υπερπουλημένος τραπεζικός κλάδος που ευρισκόμενος σε χαμηλά 30ετιας έδωσε αντίδραση με ποσοστά της τάξεως ακόμα και του 60% λειτουργώντας με τη λογική του πιεσμένου ελατηρίου.

Πλέον η προσοχή στρέφεται στις δυο πρώτες εβδομάδες του Μαΐου όπου είναι κρίσιμο για την ισορροπία όχι μόνο του ελληνικού χρηματιστηρίου αλλά και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα να βρεθεί μια φόρμουλα συνεννόησης που θα βάλει τις βάσεις για την τελική συμφωνία με τους εταίρους μας στην ευρωζώνη που θα οδηγήσει σε μια πρώτη εκταμίευση δόσης ώστε να αποφευχθεί ένα πιστωτικό γεγονός που μπορεί να τραυματίσει βαριά τη χώρα μας.

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.