ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ

Η Παγκόσμια έρευνα “Worldwide Cost of Living 2013” του “The Economist Intelligence Unit” συγκρίνει πάνω από 400 λιανικές τιμές (την τιμή δηλαδή που καλείται να πληρώσει ο καταναλωτής) σε 160 προϊόντα και υπηρεσίες, σε εξαμηνιαία βάση. Προκύπτει μέσω των τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες όπως τρόφιμα, ποτά, ενδύματα, είδη νοικοκυριού και είδη προσωπικής φροντίδας, οικιστικά μισθώματα, μεταφορές, λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, και δαπάνες για ψυχαγωγία, κλπ.

Από την ανάλυση εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με το κόστος ζωής μεταξύ των πόλεων παγκοσμίως. Η Νέα Υόρκη θεωρείται ως «πόλη βάσης» με την οποία συγκρίνονται όλες οι πόλεις. Η μείωση του κόστους ζωής των πόλεων, συγκριτικά με τη Νέα Υόρκη, αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό της έρευνας. Μόνο 12 από τις 131 εξεταζόμενες πόλεις εμφάνισαν μια σχετική αύξηση του κόστους ζωής, αντανακλώντας την ισχυροποίηση του δολαρίου των ΗΠΑ και την αύξηση του κόστους στη Νέα Υόρκη, ειδικά στο χώρο της ένδυσης, του καπνού και στις κατηγορίες τροφίμων. Πτώση στο κόστος διαβίωσής τους, σε σχέση με τη Νέα Υόρκη, εμφάνισαν 112 πόλεις. Η Νέα Υόρκη μαζί με το Λος Άντζελες εμφανίζονται σε σχέση με τις υπόλοιπες πόλεις των ΗΠΑ ως οι πιο ακριβές πόλεις.

Επιπρόσθετα, το Τόκυο θεωρείται η πιο ακριβή πόλη στον κόσμο. Η κατάταξη αυτή για την πόλη της Ιαπωνίας δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο (Πίνακας 1). Η πόλη κατατάσσεται συνεχώς πρώτη αναφορικά με το ακριβό κόστος διαβίωσης της από το 1992. Στο χρονικό αυτό διάστημα μόνο η Ζυρίχη, το Παρίσι, και το Όσλο την έχουν εκτοπίσει από τη θέση αυτή. Να σημειωθεί ότι η Ζυρίχη κατατάχθηκε πρώτη το έτος 2012 λόγω διακυμάνσεων στη συναλλαγματική της ισοτιμία. Ενώ το Τόκιο κατακτά την πρώτη θέση, το κόστος ζωής καταγράφεται μειούμενο στην Ιαπωνία εξαιτίας του αποπληθωρισμού, καθώς το εγχώριο νόμισμα (γιεν) υποτιμάται και ταυτόχρονα οι τιμές αυξάνονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι προσπάθειες της Ελβετίας για αποδυνάμωση του φράγκου είχαν ως αποτέλεσμα η Ζυρίχη να καταταγεί στην έβδομη θέση (χάνοντας έτσι έξι θέσεις σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του 2012) και η Γενεύη στη δέκατη (χάνοντας επτά θέσεις σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του 2012).

Πίνακας 1. Οι δέκα πιο ακριβές πόλεις ως προς το κόστος διαβίωσης.

Χώρα

Πόλη

Δείκτης Κόστους Διαβίωσης

Κατάταξη

Ιαπωνία

Τόκιο

152

1

Ιαπωνία

Οσάκα

146

2

Αυστραλία

Σύδνεϋ

137

3

Νορβηγία

Όσλο

136

4

Αυστραλία

Μελβούρνη

136

5

Σιγκαπούρη

Σιγκαπούρη

135

6

Ελβετία

Ζυρίχη

131

7

Γαλλία

Παρίσι

128

8

Βενεζουέλα

Καράκας

126

9

Ελβετία

Γενεύη

124

10

Πηγή: EIU-Worldwide Cost of Living, 2013.

Ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον έχουν οι πόλεις της Αυστραλίας. Πριν από δέκα χρόνια δεν υπήρχαν πόλεις της Αυστραλίας μεταξύ των 50 πιο ακριβών στον κόσμο. Ωστόσο, πριν από δύο χρόνια πόλεις της Αυστραλίας άρχισαν να κατατάσσονται μεταξύ των δέκα πιο ακριβών πόλεων. Στην τρέχουσα έρευνα το Σύδνεϋ εμφανίζεται στην τρίτη και η Μελβούρνη στην πέμπτη θέση. Αιτία της μετατόπισής τους, κατά τέσσερις θέσεις σε σχέση με τα αποτελέσματα του 2012, αποτελεί η οικονομική τους ανάπτυξη, καθώς ο πληθωρισμός και οι συναλλαγματικές διακυμάνσεις κάνουν τις πόλεις περισσότερο δαπανηρές όσον αφορά στο κόστος διαβίωσης των κατοίκων.

Όσον αφορά στις πόλεις της Ασιατικής Ηπείρου καταλαμβάνουν έντεκα από τις είκοσι πρώτες θέσεις. Αντίστοιχα, οκτώ θέσεις καταλαμβάνουν Ευρωπαϊκές πόλεις. Πριν από μια δεκαετία τα αποτελέσματα ήταν διαφορετικά, καθώς εμφανίζονταν έξι ασιατικές πόλεις στις είκοσι πρώτες θέσεις, δέκα Ευρωπαϊκές και τέσσερις πόλεις από τις ΗΠΑ.

Στην ένατη θέση της κατάταξης εμφανίζεται το Καράκας, ανεβαίνοντας εικοσιπέντε θέσεις προς την κορυφή της βαθμολογίας. Η πλούσια σε πετρέλαιο χώρα της Νότιας Αμερικής εμφανίζει σοβαρές ελλείψεις καταναλωτικών αγαθών. Η ελλιπής εγχώρια παραγωγή τροφίμων και άλλων αγαθών έχει οδηγήσει τη χώρα σε πλήρη εξάρτηση εισαγωγών και την έχει κάνει επιρρεπή σε χρόνιο υψηλό πληθωρισμό. Οι αυστηρές νομισματικές ρυθμίσεις οδήγησαν τη Βενεζουέλα σε έλλειψη δολαρίων, με αποτέλεσμα πολλοί εισαγωγείς να μην έχουν τα απαραίτητα χρήματα ώστε να αγοράσουν προϊόντα από το εξωτερικό.

Μεταξύ των δέκα φθηνότερων χωρών, αναφορικά με το κόστος διαβίωσης, έξι πόλεις εμφανίζονται από τη Νότια Ασία παρόλο που, όπως προαναφέρθηκε, από τις είκοσι πρώτες σε κατάταξη πόλεις, πάνω από τις μισές είναι Ασιατικές. Η Βομβάη και το Καράτσι είναι οι φθηνότερες χώρες όσον αφορά στο κόστος ζωής των κατοίκων, σε σύγκριση με τη Νέα Υόρκη.

Η Ινδία αναμένεται να διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη του μέλλοντος, λόγω του υπερπληθυσμού και του ανεκμετάλλευτου εργατικού δυναμικού της. Η εισοδηματική ανισότητα που παρατηρείται οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών είναι χαμηλές και έτσι οι τιμές διατηρούνται σε με χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τα δυτικά πρότυπα. Χώρες όπως το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, το Νεπάλ, η Σρι Λάνκα, η Αλγερία και το Ιράν, αν και εμφανίζονται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης, ωστόσο αντιμετωπίζουν σημαντικά ζητήματα ασφάλειας και εγχώριων συγκρούσεων. Πόλεις όπως το Βουκουρέστι, η Πόλη του Παναμά και μια πόλη της Σαουδικής Αραβίας (η Τζέντα), συνδυάζουν χαμηλό κόστος ζωής και ένα πιο ασφαλές και σταθερό περιβάλλον.

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.