ΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

Τη Δευτέρα 15/4/2013, ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης και ο γνωστός φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος παρέθεσαν τις απόψεις τους σε μια συζήτηση-διάλεξη, την οποία διοργάνωσε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών[1] στο πλαίσιο της Σειράς Megaron Plus, με θέμα «Homo Economicus - Homo Hellenicus».

Η εμφάνιση αυτών των δύο ισχυρών και φαινομενικά αντικρουόμενων ατόμων είχε το χαρακτήρα μιας οικονομικής συζήτησης με άρωμα φιλοσοφίας. Στη διάρκεια αυτής, ο φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος ανέπτυξε τις πτυχές του διαχρονικού και περίπλοκου θέματος που συνοψίζεται στον τίτλο «Homo Economicus-Homo Hellenicus» και ο καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης παρουσίασε θέματα από τις θεωρίες που έχει αναπτύξει για τη μακροοικονομία και την ισορροπία στην αγορά εργασίας, όταν υπάρχουν τριβές αναζήτησης.

Κλήθηκαν λοιπόν να απαντήσουν στη σύγκλιση ή μη του Homo Economicus και του Homo Hellenicus, εν μέσω μιας αναδρομής στην οικονομική ιστορία και λαμβάνοντας υπόψη τις παρούσες συνθήκες που κυριαρχούν στην οικονομία. Ο Homo Economicus είναι ένα πλάσμα σχεδιασμένο να δρα και να σκέπτεται ορθολογικά, θέτοντας ως κύριο στόχο τη μεγιστοποίηση του οφέλους του. Επιπλέον, διερεύνησαν ζητήματα όπως, ποιες είναι οι βαθύτερες αιτίες της παρούσας κατάστασης στην οικονομία, ποιος ο ρόλος του κράτους, της κοινωνίας και της οικογένειας στην κατάσταση αυτή, πως και από που θα προκύψουν ριζικές αλλαγές, πόσο ορθολογικά σκέφτονται και πράττουν τα άτομα στην παρούσα κατάσταση και εάν κάτι τέτοιο συμβαίνει, τότε για ποιο λόγο οι οικονομίες πλήττονται συστηματικά και οι κοινωνίες παγιδεύονται αργά ή γρήγορα σε κρίσεις, ποιες δυνατότητες παρέμβασης έχει η οικονομική Επιστήμη, κ.λπ.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας Σειράς Διαλέξεων με θέμα «Η Ελλάδα και η Δύση». Ο ομότιμος Καθηγητής του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Βερέμης ήταν ο συντονιστής της συζήτησης.

 

Παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση εδώ. Τη συζήτηση παραθέτει το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

 

[1] Η παρούσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ) και την Εταιρεία Μελέτης Ελληνικής Ιστορίας (Ε.Μ.Ε.ΙΣ.).

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.