ΟΙ 5 ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΙΘΑΝΗΣ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Μόλις λίγες ημέρες πριν, το Credit Management Association (CMA, ένας σημαντικός ανεξάρτητος διεθνής οργανισμός) δημοσίευσε το δελτίο (Global Sovereign Credit Risk Report - 2nd Quarter 2012) που εκδίδει με την πιθανότητα πτώχευσης των εθνικών οικονομιών στο τελευταίο τρίμηνο (30 Μαρτίου – 29 Ιουνίου 2012), περίοδος η οποία συμπεριλαμβάνει την Ελληνική εκλογική περίοδο. Μάλιστα, στο προηγούμενο τριμηνιαίο δελτίο δεν είχε συμπεριληφθεί καθόλου η Ελλάδα, με την αιτιολογία ότι αφορούσε σε περίοδο μετά από αθέτηση πληρωμών για την Ελληνική οικονομία.

Ανατρέξαμε και παρουσιάζουμε την αντίστοιχη χρονοσειρά από τη 1/1/2010 μέχρι σήμερα, την οποία θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει ως τρομακτική (Διάγραμμα 1). Επίσης, στο Διάγραμμα 2 παρουσιάζουμε αναλυτικότερα την εξέλιξη της πιθανότητας πτώχευσης στην Ελλάδα το τελευταίο τρίμηνο (30 Μαρτίου – 29 Ιουνίου 2012).

Διάγραμμα 1. Ο κίνδυνος πτώχευσης στην Ελληνική οικονομία: 1/1/2010-30/6/2012.

 

Πηγή: Επεξεργασία στοιχείων CMA Quarterly Reports (2010-2012).

Πέντε είναι οι κυριότεροι σταθμοί αύξησης της πιθανότητας πτώχευσης της Ελληνικής οικονομίας κατά την περίοδο 2010 έως 2012.

α) Οι επικρατούσες συνθήκες πριν το 1ο Μνημόνιο (Μάιος 2010).

β) Η περίοδος της «Αγανακτισμένης Κοινωνικής Διαμαρτυρίας» (Ιούνιος - Ιούλιος 2011).

γ) Η σύγκρουση της Ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα (Αύγουστος - Οκτώβριος 2011).

δ) Η αναγγελία του Δημοψηφίσματος (Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2011).

ε) Οι εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012.

Πιο αναλυτικά, η εξέλιξη της πιθανότητας πτώχευσης την περίοδο Απριλίου - Ιουνίου 2012 είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η προκήρυξη των εκλογών της 6ης Μαΐου οδήγησε σε αποκλιμάκωση της πιθανότητας πτώχευσης. Ακόμα μεγαλύτερη αποκλιμάκωση έφεραν οι πρώτες εκλογές αυτές καθαυτές. Η προκήρυξη των δεύτερων εκλογών, όμως, οδήγησε σε αύξηση της πιθανότητας όπως επίσης και η διεξαγωγή τους. Έπρεπε να έλθει ο σχηματισμός της τριμερούς κυβέρνησης για να αρχίσει να αποκλιμακώνεται ο κίνδυνος πτώχευσης.

Διάγραμμα 2. Ο κίνδυνος πτώχευσης στην Ελληνική οικονομία: 30/3/2012-29/6/2012.

 

Πηγή: CMA, Global Sovereign Credit Risk Report, Q2 2012.

Συμπέρασμα: Οι πολιτικές εξελίξεις αυξάνουν ή μειώνουν τον κίνδυνο πτώχευσης της χώρας. Όμως, ο κίνδυνος αυτός κορυφώθηκε στις εκλογές της 17ης Ιουνίου και έκτοτε κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα παρ’ όλο που έχει πλέον μειούμενη εξέλιξη. Το πολιτικό προσωπικό (αλλά και οι απλοί πολίτες) θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν το πέλαγος της έλλειψης εμπιστοσύνης στο οποίο πλέει η Ελληνική οικονομία και να παράξουν λύσεις. Λύσεις που θα προέλθουν από τη συσσώρευση Κοινωνικού Κεφαλαίου που γίνεται στην Ελλάδα αυτόν τον καιρό. Πρόκειται για το κεφάλαιο που παράγεται από τη συναίνεση. Ουσιαστικά, ανακαλύψαμε μία νέα πηγή δύναμης για το μέλλον που θα φέρει αποτέλεσμα. Όσο μεγαλύτερη είναι η συναίνεση αυτή, τόσο γρηγορότερα θα έχουμε σημαντικά αποτελέσματα. Ο απλός λαός το έχει καταλάβει πολύ καλά. Ελπίζω και οι πολιτικοί μας.

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.