ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 2013 Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΥΦΕΣΗΣ;

Ανάκαμψη στο τέλος του 2013 προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις οικονομικές προβλέψεις της για την περίοδο 2012-2014 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι λόγω τόνωσης της εμπιστοσύνης και βελτίωσης της ρευστότητας στην Ελληνική οικονομία, η ανάκαμψη αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος του έτους 2013, παρά το γεγονός ότι το έτος αυτό αποτελεί το έκτο συνεχόμενο έτος ύφεσης (Διάγραμμα 1). Το 2014 αναμένεται περαιτέρω βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας, χάρη στην εφαρμογή των μέτρων σταθεροποίησης τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί, αλλά και λόγω της ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας.

Διάγραμμα 1. Εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για βασικά μακροοικονομικά μεγέθη.

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή - European Economic Forecast, Άνοιξη 2013.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ενίσχυση της εμπιστοσύνης βασίζεται κυρίως στους παρακάτω παράγοντες: α) στην εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων, β) στην αξιοπιστία των μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν πρόσφατα, γ) στα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, δ) στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, και ε) στην επιστροφή των καταθέσεων και την επιστροφή ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, ως αποτέλεσμα των εκταμιεύσεων των δόσεων από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη ανάκαμψη από την προβλεπόμενη, επισημαίνει η Επιτροπή.

Παρόλα αυτά, η ύφεση αναμένεται να συνεχιστεί σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο για το σύνολο του 2013 στο επίπεδο του 4,2%. Επιπρόσθετα, αναμένεται να συνεχιστούν οι πιέσεις που ασκούνται στην ιδιωτική κατανάλωση μέσω των υψηλών επιπέδων ανεργίας και τις περικοπές μισθών και κοινωνικών παροχών.

Επιπλέον, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο μειωμένες αναμένονται και οι επιδόσεις των επενδύσεων (Διάγραμμα 2), κυρίως λόγω των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις. Εξάλλου, σύμφωνα με την Επιτροπή, η αποπληρωμή υποχρεώσεων του Δημοσίου αναμένεται να φτάσει το 4% του ΑΕΠ το 2013, αλλά η ταχύτερη απορρόφηση των κονδυλίων της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, για μεγάλα προγράμματα αναμένεται να μετριάσουν τους περιορισμούς στη ρευστότητα. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η εκτίμηση της Επιτροπής ότι πλέον τίθενται οι προϋποθέσεις για την επιστροφή κεφαλαίων στην Ελλάδα, λόγω της  ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της συνολικής σταθεροποίησης της οικονομίας. Για το λόγο αυτό αναμένεται ανάκαμψη της εσωτερικής ζήτησης το έτος 2014 και ρυθμός μεγέθυνσης της τάξης του 0,6% (Διάγραμμα 1).

Διάγραμμα 2. Έξοδα, επενδύσεις και έλλειμμα γενικής κυβέρνησης.

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή - European Economic Forecast, Άνοιξη 2013.

Αναφορικά με την ανεργία, η Επιτροπή εκτιμά πως θα σημειωθεί περαιτέρω αύξηση στο 27% το 2013, λόγω κυρίως των ακυρώσεων στις μειώσεις στο κόστος εργασίας. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε ότι αφορά τους μισθούς έχουν ήδη συμβάλει στην απότομη μείωση του κόστους εργασίας και έχουν βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα και άρα η ανεργία αναμένεται να μειωθεί στο 26% το 2014.

Παράλληλα αναμένεται πως το 2013 θα υπάρξει ενίσχυση των εξαγωγών, ενώ πτωτική θα είναι και η πορεία του πληθωρισμού (Διάγραμμα 1).

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εκτιμά βελτίωση και στα δημοσιονομικά στοιχεία. Η Ελληνική οικονομία, αναμένεται να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, υπό την προϋπόθεση της αποτελεσματικής εφαρμογής του προϋπολογισμού. Ωστόσο, φαίνεται ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία θα υλοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2013, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο έλλειμμα, όμως, ο αντίκτυπος για το δημόσιο χρέος θα είναι οριακός, καθώς έχουν ήδη υπολογιστεί τα ποσά για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Το δημόσιο χρέος αναμένεται μεν να αυξηθεί το 2013, αλλά από το 2014 και μετά προβλέπεται μείωση με επιταχυνόμενους ρυθμούς, χάρη στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών στοιχείων και χάρη στην επιστροφή της ανάπτυξης.

Τέλος, σε ότι αφορά τους πιθανούς κινδύνους, η Επιτροπή σημειώνει ότι οι αποκλίσεις εφαρμογής πολιτικής θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη.

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.