Τα νέα μας

Γνωρίζετε την αρχή του Παρέτο; Τι μας έμαθε ο Ιταλός μηχανικός και οικονομολόγος Vilfredo Pareto; Μας έμαθε ότι η πλειοψηφία των αποτελεσμάτων προέρχεται από τη μειοψηφία των πηγών ή των πόρων σε αναλογία ώστε το 80% των αποτελεσμάτων να προέρχεται από το 20% των αιτιών. 

Η Αρχή του 80/20: Πώς να Επιτύχετε Περισσότερα Κάνοντας Λιγότερα

Ερευνητές από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του Καναδά, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Μονακό και της Ιταλίας, με επικεφαλής την παλαιοανθρωπολόγο Έιπριλ Νόουελ του Πανεπιστημίου της Βικτόρια στον Καναδά, ανακάλυψαν στα οστά συγκεκριμένους δείκτες που τους επέτρεψαν να αξιολογήσουν την πρόοδο της εφηβείας. Με τη βοήθεια τεχνικής που ανέπτυξε η Μέρι Λιούις από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, η ερευνητική ομάδα εντόπισε μεταξύ άλλων έμμηνο ρύση και αλλαγή του τόνου της φωνής.

Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο αστρονομικό παρατηρητήριο, χτισμένο με τούβλα και λάσπη, στην αρχαία πόλη Μπούτο στην Αίγυπτο (σήμερα ονομάζεται Tell Al-Faraeen), το οποίο χρονολογείται από τον 6ο αιώνα π.Χ. και χρησιμοποιούνταν για την παρακολούθηση της κίνησης του Ήλιου και των άστρων.

Ο νέος συλλογικός τόμος των Παναγιώτη Ε. Πετράκη, Παρασκευή Β. Μπουφούνου και Παντελή Χ. Κωστή με τίτλο «The Political Economy of Evaluation in Greece: Interdisciplinary Perspectives for an Inclusive and Forward-Looking Evaluation», από τις εκδόσεις Palgrave Macmillan (ISBN 978-3-031-60720-2), επιδιώκει να επανεξετάσει την έννοια της αξιολόγησης ώστε να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του εικοστού πρώτου αιώνα και να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην αντιμετώπιση του μετασχηματισμού της παγκόσμιας οικονομίας.

Το E-Learning του Πανεπιστημίου Αθηνών, στα 23 χρόνια λειτουργίας του, έχει αναπτύξει περισσότερα από 600 προγράμματα επιμόρφωσης

Oι τεχνολογικές προκλήσεις αναδιαμορφώνουν τον κόσμο της εργασίας φέρνοντας στην επιφάνεια νέες ικανότητες, καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Το νέο τοπίο που αναδύεται είναι αυτό που οι μεγάλες εταιρείες συμβούλων αποκαλούν «επανάσταση των δεξιοτήτων»: νέες πιο εξελιγμένες δεξιότητες που περιλαμβάνουν τόσο κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες, όσο και υψηλού επιπέδου γνωστικές δεξιότητες καθώς και τεχνολογικές δεξιότητες. 

Νέα μελέτη έρχεται να ανατρέψει ορισμένα από τα δεδομένα που γνωρίζουμε για την Πομπηία. Συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι οι κάτοικοι της πόλης ενδέχεται να σκοτώθηκαν όχι από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ., αλλά από έναν σεισμό που συνέβη ταυτόχρονα με αυτήν.

Εδώ και καιρό, έχει διατυπωθεί η άποψη από επιστήμονες ότι είναι πιθανό να υπάρχουν τούνελ και σπήλαια στον Άρη και τη Σελήνη, τα οποία θα προστατέψουν τους ανθρώπους από τις ακραίες καιρικές συνθήκες και την ηλιακή ακτινοβολία.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τρέντο στην Ιταλία μελέτησαν δεδομένα από όργανα ραντάρ στη Θάλασσα της Ηρεμίας, την περιοχή όπου προσσεληνώθηκε η σεληνάκατος της αποστολής Apollo 11 που μετέφερε τους πρώτους ανθρώπους στη Σελήνη το 1969. Θεωρούν ότι εντόπισαν ένα υπόγειο τούνελ,

Ο ομότιμος διευθυντής διαστημικών προγραμμάτων NASA Στ. Κριμιζής συνομιλεί με τον Λ. Ταγματάρχη στην εκπομπή "Ανταλλακτήριο Ιδεών" του Ναυτεμπορική TV. Μεταξύ άλλων μιλάει για τον σκοπό της NASA, για το αν έχουν απαντηθεί τα μεγάλα ερωτήματα της ανθρωπότητας σχετικά με το σύμπαν, αν ο άνθρωπος θα μπορέσει κάποτε να ζήσει σε άλλους πλανήτες, σε τι ποσοστό γνωρίζουμε το σύμπαν και για πολλά άλλα.

Για να δείτε τη συνέντευξη, πατήστε εδώ.

 

Στο τοίχωμα ενός σπηλαίου στην Ινδονησία ανακαλύφθηκε μια τοιχογραφία 51.000 χρόνων, γεγονός που την καθιστά την παλαιότερη τοιχογραφία που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα.

Η αποστολή του 2024 στο ναυάγιο των Αντικυθήρων πραγματοποιήθηκε μεταξύ 17 Μαΐου και 20 Ιουνίου, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος 2021-2025 που υλοποιείται από την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα και εποπτεύεται από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.