Κι όμως, τα νερά του Ατλαντικού Ωκεανού είναι… νομάδες

Μια απρόσμενη όσο και πολύ ενδιαφέρουσα ανακάλυψη έκαναν ωκεανογράφοι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο. Διαπίστωσαν ότι τα νερά του Ατλαντικού ωκεανού δεν κινούνται μόνο εντός του ωκεανού αλλά… μεταναστεύουν σε άλλες θάλασσες πραγματοποιώντας ένα ταξίδι που διαρκεί χιλιάδες έτη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το 50% των υδάτων του Ατλαντικού μετακινούνται στον Ειρηνικό και διαμένουν εκεί για περίπου μια χιλιετία. Στην συνέχεια ταξιδεύουν στον Νότιο Ωκεανό αλλά και τον Ινδικό σε μια διαδικασία που διαρκεί συνολικά τρεις χιλιάδες έτη. Το ένα τρίτο των νερών του Ατλαντικού εγκαταλείπουν τον ωκεανό τους αλλά και αφού περιπλανηθούν σε άλλες θάλασσες επιστρέφουν στην βάση τους μετά από 300 έτη. Ένα ποσοστό 20% των υδάτων του Ατλαντικού βυθίζεται σε μεγάλα βάθη, ταξιδεύει μέχρι την θάλασσα Weddell στην Ανταρκτική και επιστρέφει από εκεί που ξεκίνησε μετά από περίοδο 700 ετών.

Οι ερευνητές αρχικά μελέτησαν περισσότερα από ένα δισ. δεδομένων που έχουν συλλεχθεί τα τελευταία 25 έτη από δορυφόρους και διαφόρων ειδών πλωτά μέσα έρευνας. Στην συνέχεια τροφοδότησαν με αυτά τα δεδομένα μια προσομοίωση των ωκεανών της Γης που ονομάζεται «Εκτίμηση της Κυκλοφορίας και Κλίματος του Ωκεανού» (ECCO).

«Βλέποντας τις διαδρομές που ακολουθεί το νερό στις θαλάσσιες λεκάνες του πλανήτη μπορούμε να πάρουμε μια ιδέα της σύνθετης διαδικασίας της ωκεάνιας κυκλοφορίας. Ο συνδυασμός της χρήσης οργάνων και προσομοιώσεων είναι μια αποτελεσματική και μειωμένου κόστους τακτική για να κάνουμε τέτοιου εύρους μελέτες» αναφέρει ο Μέτε Ουζ, στέλεχος του τμήματος ωκεάνιων επιστημών του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών των ΗΠΑ. 

Πηγή: naftemporiki