ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΣΤΗΡΙΞΕΩΝ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Δυστυχώς, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά μετά από ένα χρονικό διάστημα έντονης μεταβλητότητας και παρόλη την ως τώρα διατήρηση κάποιων ισχυρών αντιστάσεων, αρχικά στις 810-830 μονάδες και έπειτα στις 710-720 μονάδες, δεν άντεξε να κρατηθεί πάνω από αυτές τις ισχυρές βάσεις στήριξης.

Η επιτάχυνση των εξελίξεων τις τελευταίες εβδομάδες με καταιγιστική ειδησεογραφία και η αδυναμία επίτευξης μιας συμφωνίας με τους εταίρους δανειστές προκάλεσε την τελευταία εβδομάδα επιθετικές πωλήσεις με αθροιστικές απώλειες για τον γενικό δείκτη άνω του 17% σε τέσσερις συνεχείς συνεδριάσεις.

Οι έντονες πιέσεις και η διάσπαση πολύμηνων στηρίξεων επεκτάθηκε πλέον και σε μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που ήταν μέχρι σήμερα πολύ πιο σταθερές και σε περιορισμένο εύρος διακύμανσης.

 

Η σημερινή σύνοδος κορυφής έχει τεθεί ως ορόσημο από πολλούς ως μια από τις τελευταίες ευκαιρίες εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης μεταξύ των εταίρων δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης.

Εκτός από τα δεδομένα ταμειακά προβλήματα της κεντρικής κυβέρνησης τους τελευταίους δυο μήνες, που είχαν σαν αποτέλεσμα τη σταδιακή δέσμευση του μεγαλύτερου τμήματος της κρατικής ρευστότητας αποκλειστικά για την εξόφληση μισθών και συντάξεων, η εξέλιξη στο θέμα της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών είναι ένα επίσης θέμα που μπορεί να αποβεί καταλυτικό στην πορεία των εξελίξεων. Είναι προφανές ότι η απώλεια ψυχραιμίας από την πλευρά των καταθετών που χάνεται σιωπηλά μέρα με τη μέρα επιβαρύνει το γενικότερο κλίμα και χωρίς ομαλή τραπεζική λειτουργία δεν υπάρχει ομαλή οικονομική δραστηριότητα.

Στη χρηματιστηριακή αγορά θα μπορούσαμε να πούμε ότι η εξέλιξη στις τιμές που έχουν διαμορφωθεί σε πολλά blue chips του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι αναμενόμενη δεδομένης της τεράστιας αβεβαιότητας που κυριαρχεί σε συνδυασμό με το πάγωμα της αναπτυξιακής δυναμικής, που είχε αρχίσει να παγιώνεται πριν την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών του Ιανουαρίου.

 

Μετοχές με πολύ ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως η ΕΧΑΕ, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ έχουν επανέλθει σε τιμές Σεπτεμβρίου 2012 και ευχή από τους μακροπρόθεσμους επενδυτές και όχι μόνο είναι η άμεση συμφωνία ώστε να επανέλθει κατά κάποιο τρόπο η κανονικότητα στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Όλοι ευελπιστούμε ότι η σημερινή σύνοδος κορυφής θα δείξει φως στο τούνελ της διαπραγμάτευσης αποσυμπιέζοντας την ελληνική κοινωνία πάνω απ' όλα και κατ' επέκταση και το ελληνικό χρηματιστήριο.

 

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.