ΠΡΟΒΛΕΠΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Στην ανάρτηση με τίτλο «Ισορροπία Κινδύνου» είχε τονιστεί ότι το κόστος του δημόσιου δανεισμού τον τελευταίο μήνα έχει σταθεροποιηθεί, χωρίς να συνεχίζει να μειώνεται, στα επίπεδα της τάξης του 8%-9%. Αυτό είχε εκληφθεί ως μια εξισορρόπηση του κινδύνου σε ένα μη επιθυμητό επίπεδο. Μάλιστα, είχε τονιστεί ότι στην παρούσα εξέλιξη στασιμότητας μπορεί να συμβάλουν και άλλοι λόγοι, όπως είναι η πολιτική αβεβαιότητα.

Διαπιστώσαμε ότι η εξέλιξη στις αποκρατικοποιήσεις (η Ρωσική Gazprom δεν υπέβαλε τελικά προσφορά για τη ΔΕΠΑ, ενώ και η Ρωσική Sintez αποσύρεται από το διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ) έρχεται να επιβεβαιώσει ότι πράγματι υπάρχουν αρκετές αβεβαιότητες στην οικονομία. Επιπρόσθετα, το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015-2016, και το αν θα καλυφθεί ή όχι με νέα πρόσθετα μέτρα, αναμένεται να συντηρήσει το κόστος του δημοσίου δανεισμού στη ζώνη ασταθούς ισορροπίας.

Από την άλλη μεριά, θα έπρεπε να σκεφτόμαστε ότι έχουμε διανύσει μια τεράστια απόσταση από πέρυσι. Οι τράπεζες ανακεφαλοποιήθηκαν επιτυχώς και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών συρρικνώνεται εντυπωσιακά.

Ενδεικτική των εξελίξεων, αναφορικά με τον κίνδυνο, είναι η εξέλιξη των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων τις τελευταίες 15 ημέρες (Διάγραμμα 1).

Διάγραμμα 1. Η εξέλιξη των επιτοκίων των Ελληνικών Ομολόγων τον τελευταίο μήνα.

 

Πηγή: Bloomberg (GGGB10YR).

Ο αγώνας για την επικράτηση θετικών ή/και αρνητικών σημάτων συνεχίζεται.

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.