ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ALPHA BANK

Ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας και έξοδο από την κρίση προβλέπει η Alpha Bank στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων (18 Ιουλ. 2013). Παρά τις καθυστερήσεις εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής πληθαίνουν τα καλά νέα για ανάκαμψη της οικονομίας ενώ όλο και περισσότεροι άνθρωποι εισέρχονται στην αγορά εργασίας. Τους τελευταίους μήνες η απασχόληση αυξήθηκε σημαντικά καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Απρίλιο παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση σε μηνιαία βάση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Alpha Bank παρουσιάζονται στοιχεία που δείχνουν ότι η αγορά εργασίας στη χώρα σταθεροποιείται σταδιακά πριν ακόμη η χώρα εξέλθει από τη μεγάλη ύφεση που καθήλωσε κάθε μορφή παραγωγικής δραστηριότητας στα τελευταία τρία έτη. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εκλογίκευση της λειτουργίας της αγοράς εργασίας, που θεσμοθετήθηκε τα τελευταία έτη και αποκαλύπτει τις σημαντικές προοπτικές που υπάρχουν για ταχύτερη, από ότι αναμενόταν έως σήμερα, αύξηση της απασχόλησης με την ανάκαμψη της οικονομίας.

Στον τομέα της δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως επισημαίνει το εβδομαδιαίο δελτίο, γίνονται σημαντικά βήματα προόδου στην πορεία για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Οι λειτουργικές δαπάνες έχουν ήδη περικοπεί σημαντικά σε μόνιμη βάση ενώ, λόγω της μεγάλης ύφεσης, τα φορολογικά έσοδα βρίσκονται σε καθοδική πορεία, παρά τις αυξημένες φορολογικές επιβαρύνσεις που επιβάλλονται στους συνεπείς φορολογουμένους. Με την ανάκαμψη της οικονομίας και, εφόσον δεν αρχίσουν πάλι οι προσλήψεις και οι σπατάλες, και εφόσον σημειωθεί πρόοδος στην πάταξη της φοροδιαφυγής, τα έσοδα αναμένεται να ανακάμψουν εντυπωσιακά, οδηγώντας σε βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η συζήτηση περί δημοσιονομικού κενού και αδυναμίας πρόσβασης στις αγορές είναι κενή περιεχομένου. Μια χώρα που διατηρεί πρωτογενή πλεονάσματα σε μόνιμη βάση είναι σε θέση να δανείζεται τα σχετικώς μικρά ποσά που απαιτούνται (γύρω στα €8-10 δισ. τον χρόνο σε χρεολύσια από το 2016 και μέχρι το 2050), ακόμη και με υψηλό λόγο χρέους προς ΑΕΠ.

«Είναι, λοιπόν, αναγκαίο να αποκτήσουμε πρόσβαση στις αγορές μέσα στο 2014, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα, διότι το 2015 τα χρεολύσια ανέρχονται σε €16 δισ. περίπου και δεν υπάρχει χρηματοδότηση από την Τρόικα. Αν και το δημόσιο θα μπορούσε να δανεισθεί το ποσό αυτό με έντοκα γραμμάτια από τις τράπεζες, κάτι τέτοιο δεν είναι επιθυμητό στο βαθμό που θα στερούσε ισόποση τραπεζική χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα, σε μια φάση που η οικονομία επιβάλλεται να ανακάμψει. Το θέμα λοιπόν, είναι να πετύχουμε βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα ώστε να αποκατασταθεί η πρόσβαση της χώρας στις αγορές, και όχι να αναζητούμε μαγικές λύσεις χρηματοδότησης, ζητιανεύοντας για ελάφρυνση του χρέους, που διαιωνίζει την εικόνα της Ελλάδας ως χώρας-παρία στην διεθνή κοινότητα» αναφέρουν, με καυστικό τρόπο οι αναλυτές της Alpha Bank.

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.