ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΠΛΕΟΝ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ

Ολοκληρώνοντας μια ακόμα εκλογική διαδικασία (την τρίτη κατά σειρά φέτος) και έχοντας κυβέρνηση συνεργασίας την αμέσως επόμενη μέρα, όλοι μας ευελπιστούμε να μπει επιτέλους η χώρα σε μια πορεία σταθεροποίησης.

Η αντίδραση του ελληνικού χρηματιστηρίου μετά και τον αιφνιδιασμό από τη διατήρηση ουσιαστικά της εκλογικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ και την εκ νέου κυβερνητική τους συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛ ήταν, όπως ήταν αναμενόμενο, αρνητική, με το αρχικό μούδιασμα να μετατρέπεται σταδιακά σε μια πτώση της τάξης του 4,5% του γενικού δείκτη συνολικά στις τέσσερις πρώτες μετεκλογικές συνεδριάσεις.

Συγκεκριμένα και ενώ προεκλογικά ο γενικός δείκτης πλησίασε τις 700 μονάδες με κλείσιμο στις 697 μονάδες, πλέον απομακρύνθηκε αισθητά από το σημείο αυτό, υποχώρησε προς τις 667 και οι χαμηλοί τζίροι της τάξης των 30 εκατομμυρίων ευρώ δημιουργούν προϋποθέσεις για περαιτέρω πτώση προς τη βάση στήριξης των 640 μονάδων.

Πρώτος στην πτώση μετά από ένα ανοδικό σερί αρκετών συνεδριάσεων ο μεγάλος ασθενής του ελληνικού χρηματιστηρίου ο τραπεζικός κλάδος.

Η βιαιότητα της πτώσης που έφερε ακόμα και νέα ιστορικά χαμηλά στη μετοχή της EUROBANK και κοντά σε νέα χαμηλά τις υπόλοιπες μετοχές των τραπεζών, μας υπενθύμισε με σκληρό τρόπο ότι η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα είναι επώδυνη για τους νυν μετόχους, μεταξύ των οποίων είναι και το ελληνικό δημόσιο μέσω του ΤΧΣ.

Στην υπόλοιπη αγορά η πτώση ήταν σε μερικές περιπτώσεις έντονη, αλλά σε γενικές γραμμές η ψυχραιμία και η διατήρηση των πιέσεων σε λογικά επίπεδα ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της αγοράς.

Η εισηγμένη που ξεχώρισε με τη θετική της πορεία, έχοντας αυτονομηθεί εδώ και 1,5 μήνα από τα υπόλοιπα blue chips του ελληνικού χρηματιστηρίου, ξεπερνώντας με ευκολία το ψυχολογικό όριο των 10€, είναι η μετοχή της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΜΟΗ), η οποία μετά και τη δημοσίευση των πολύ καλών αποτελεσμάτων εξαμήνου έχει κάθε προοπτική με σχετικά ήρεμο πολιτικό κλίμα να κινηθεί υψηλότερα.

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.